România va suplimenta numărul militarilor din Afganistan
Potrivit deciziei CSAT, România va trimite încă 600 de soldaţi în Afganistan.
Articol de Cristina Dumitrescu, 21 Ianuarie 2010, 17:37
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, reunit joi la Palatul Cotroceni în prima şedinţă din acest an, a decis suplimentarea cu 600 de militari a forţelor din Afganistan.
Într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale se menţionează că numărul maxim de militari români dislocaţi în teatrul de operaţii Afganistan poate ajunge anul acesta la 1798.
Până acum, responsabilii în domeniu nu au precizat unde şi când vor fi dislocaţi cei 600 de militari care vor fi trimişi suplimentar în Afganistan.
În şedinţa CSAT de joi s-a mai stabilit că, în total, Armata României va putea trimite în misiuni externe 3753 de militari, din care 2342 reprezintă "forţe dislocate" efectiv, iar 1411 reprezintă "forţe dislocabile la ordin", adică forţe de rezervă.
Potrivit Statului Major General, România are acum în Afganistan 1020 de militari, care acţionează în cadrul Misiunii ISAF sub comandă NATO şi în cadrul unei misiuni Enduring Freedom, sub comandă americană.
Două companii energetice
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a mai hotărât reorganizarea sectorului de producere a energiei electrice din subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin înfiinţarea a două companii cu portofoliu mixt de centrale.
Potrivit declaraţiei secretarului de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban, proiectul de înfiinţare a celor două companii energetice naţionale, Electra şi Energetica va intra în dezbaterea Guvernului săptămâna viitoare.
Autorităţile vor să reorganizeze sistemul energetic prin comasarea în două entităţi a celor mai importante companii de producţie a electricităţii şi de extracţie a cărbunelui, controlate de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.
Consiliul Concurenţei a anunţat miercuri că a început, din proprie iniţiativă, o investigaţie pentru cunoaşterea pieţei energiei electrice, pentru a identifica şi corecta eventualele disfuncţionalităţi de natură anticoncurenţială, precum şi pentru stimularea transparenţei pe aceasta piaţă prin informarea opiniei publice în legatură cu concluziile raportului de investigaţie.