România va semna un acord bilateral de securitate cu Ucraina
Anunţul a fost făcut de preşedintele Klaus Johannis.
Articol de Radiojurnal, 10 Iulie 2024, 23:11
România va semna joi un acord bilateral de securitate cu Ucraina, a anunţat în această seară preşedintele Klaus Johannis. Şeful statului a făcut declaraţia la Washington, în Statele Unite ale Americii, unde are loc summitul NATO la 75 de ani de la înfiinţarea organizaţiei. Ucraina se află, de altfel, în centrul discuţiilor dintre liderii statelor aliate, iar preşedintele a pledat pentru creşterea ajutorului acordat acestei ţări, care se confruntă cu un război început de Federaţia Rusă.
Trimisul RRA special în capitala americană, Oana Bâlă, are mai multe informaţii: România susţine ca perspectiva transatlantică pentru Ucraina să fie confirmată ireversibil, a declarat preşedintele Klaus Iohannis şi a subliniat că îşi doreşte un pachet ambiţios care să includă lansarea misiunii NATO în Ucraina, dar şi mecanismul financiar care va sta la baza viitoarei asistenţe militare acordate Kievului, adaptat la produsul intern brut al fiecărui stat aliat. Şeful statului a spus că acest angajament financiar are în vedere cuantificarea asistenţei multidimensionale pe care România a oferit-o deja şi va continua să o ofere Ucrainei. În opinia sa, ajutorul pentru Ucraina trebuie crescut.
Klaus Iohannis: În ce priveşte ajutorul pe care îl dăm noi toţi Ucrainei, cred că e momentul să fim realişti. Am livrat cam jumătate cât am promis, şi asta e puţin. Dacă vrem să câştige Ucraina, trebuie să îi ajutăm cu mai mult. Jumătate nu neapărat la bani, fiindcă banii promişi şi de Uniunea Europeană s-au livrat. Banii promişi de Statele Unite s-au cam livrat, dar, dacă luăm, de exemplu, promisiunile făcute pentru muniţie, pentru artilerie, s-a promis ceva, nu s-a livrat nici jumătate.
La summitul NATO de la Washington va fi agreat la nivel înalt un sprijin sporit pentru alţi parteneri vulnerabili afectaţi de război şi de comportamentul agresiv al Rusiei. Pentru România, spunea preşedintele Klaus Iohannis, importanţa cea mai mare în acest context o are Republica Moldova, care va fi reflectată adecvat în declaraţia finală a summitului. Şeful statului consideră că Republica Moldova trebuie sprijinită pentru a putea contracara atacurile hibride din partea Rusiei.