România va semna acorduri economice cu China
Pe agenda întâlnirii dintre prim-ministrul Victor Ponta şi omologul său chinez Li Keqiang se află proiecte de cooperare în energie, agricultură, infrastructură, IT şi turism.
Articol de Angela Matei, 20 Noiembrie 2013, 18:34
România va parafa o serie de înţelegeri cu China privind investiţii importante şi contracte comerciale, anunţă premierul Victor Ponta.
O delegaţie chineză, condusă de prim-ministrul Li Keqiang, se va afla săptămâna viitoare, la Bucureşti, cu ocazia forumului economic China - Europa Centrală şi de Est.
Întâlnirea la cel mai înalt nivel oferă guvernului României, în calitate de organizator, o oportunitate pentru a dezvolta atât relaţiile cu China, cât şi cele regionale.
Se vor afla pe agenda întâlnirii de la Bucureşti proiecte de cooperare în domenii precum energie, agricultură, infrastructură, IT şi turism.
Reuniunea şefilor de guvern va fi urmată de forumul economic şi comercial China - Europa Centrală şi de Est, la care au confirmat prezenţa, pe lângă oficiali, în jur de 1000 de oameni de afaceri.
Vor fi semnate o serie de contracte comerciale, scrisori de intenţie în domeniul energiei şi cel sanitar-veterinar.
În prezentarea făcută evenimentului, premierul Victor Ponta a subliniat că ar fi bine ca România să dea un semnal investitorilor că este o ţară care încearcă să rezolve diferendele economice din trecut şi să obţină cât mai multe avantaje economice.
Victor Ponta cere rezolvarea litigiului istoric cu Rompetrol
În acest context, şeful executivului a vorbit despre litigiul cu Rompetrol şi despre fondul de investiţii de 1,2 miliarde de dolari care ar fi trebuit creat în urma memorandumului de înţelegere încheiat de acest grup cu statul român.
Documentul a fost însă, pe rând, contestat la curtea constituţională de PDL, retransmis parlamentului de către şeful statului şi contestat din nou la curte de preşedintele Traian Băsescu, deşi prima sesizare fusese respinsă.
"Este un caz - mai sunt şi altele - în care eforturile pe care România şi guvernul le face, de a sprijini proiectele economice, de a sprijini investiţia peste 1,2 miliarde de dolari, sunt blocate de către preşedinte.
"Curtea constituţională s-a pronunţat, parlamentul s-a pronunţat, există în continuare o opoziţie a preşedintelui" a declarat prim-ministrul Victor Ponta.
Premierul a mai precizat că nu ar vrea ca oportunităţi economice importante pentru România să fie irosite din cauza bătăliei politice interne.
Întâlnirea prim-miniştrilor din ţările central şi est-europene cu premierul chinez este a doua reuniune de acest fel, după cea din aprilie 2012, de la Varşovia.