România va participa la programul pentru evaluarea internațională a elevilor PISA 2025
Testarea PISA indică nivelul de pregătire al elevilor și măsoară competențele lor de bază în domenii precum lectura, matematica și științele.
Articol de Petruţa Obrejan, 25 Martie 2023, 08:41
Realizator: Cristian Bâcâin - România va participa și la programul pentru evaluarea internațională a elevilor PISA 2025, potrivit unei hotărâri adoptate ieri de Guvern. Testarea PISA indică nivelul de pregătire al elevilor și măsoară competențele lor de bază în domenii precum lectura, matematica și științele. Are detalii Petruța Obrejan.
Reporter: Testele PISA arată cât de bine sunt pregătiți elevii pentru a face față provocărilor din societatea actuală. Practic, este o evaluare internațională standardizată, în baza căreia și performanțele elevilor români pot fi comparate cu cele ale elevilor de 15 ani din alte țări sau economii participante. Numărul țărilor care participă la această evaluare internațională a crescut major de-a lungul timpului, astfel că, dacă în anul 2000 participau 43 de țări, în 2025 se va ajunge la 90 de țări. Și în cadrul fiecărui studiu PISA sunt evaluate trei domenii de bază. Este vorba despre lectură, matematică și științe.
România participă la acest program încă din 2000, iar de anul trecut testele sunt administrate și în țara noastră în format digital. Practic, statele membre ale Uniunii Europene participă la evaluarea internațională PISA, întrucât sunt interesate direct să observe formarea competențelor de bază ale elevilor, dacă acestea îi pregătesc pentru viață, inclusiv pentru lumea digitală. Pentru evaluarea PISA 2025, științele reprezintă domeniul principal, iar domeniul inovator va fi învățarea în lumea digitală. PISA oferă și evaluarea unui domeniu opțional, care este reprezentat, de această dată, de o limbă străină, și anume limba engleză.