România va participa la mecanismul Uniunii Europene de comerţ cu Iranul
Articol de Carmen Gavrilă, 01 Februarie 2019, 14:34
România va participa la mecanismul Uniunii Europene de comerţ cu Iranul, a anunţat ministrul de externe ,Teodor Meleşcanu, la reuniunea informală de la Bucureşti a miniştrilor de externe din forul comunitar. Mecanismul le va permite companiilor europene să facă afaceri cu Iranul, ocolind sancţiunile americane. Aşa numitul Instrument de Sprijinire a Schimburilor Comerciale este destinat în special întreprinderilor mici şi mijlocii europene, care pot astfel trimite în Iran mai ales medicamente, aparatură medicală şi produse alimentare, după cum relatează reporterul Radio România Actualităţi, Carmen Gavrilă:
Reporter: Practic, acest instrument permite tranzacţii în euro, ocolind sistemul financiar internaţional dominat de dolar, dar instrumentul nu se aplică şi tranzacţiilor cu petrol, ceea ce nemulţumeşte Iranul, care îşi bazează economia predominant pe petrol.
Ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, a spus că şi România se va implica în acest mecanism.
Teodor Meleşcanu: Suntem una dintre ţările care este preocupată şi doreşte ca pe lângă problemele Acordului nuclear cu Iranul să abordăm şi alte teme care au relevanţă pentru relaţiile Uniunii Europene cu Iranul şi cu ţările din zonă. E vorba de Programul de rachete balistice, e vorba de implicarea politică într-o serie de conflicte din Orientul Apropiat care vor face şi acestea obiectul unor viitoare discuţii.
Reporter: Astăzi, discuţiile au avut în centru perspectivele de aderare ale Balcanilor de Vest într-o sesiune specială, împreună cu miniştrii de externe din ţările din zonă. România ar vrea să obţină un consens privind o perspectivă mai clară pentru Balcanii de Vest până la sfârşitul preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii.
Miniştrii europeni s-au arătat astăzi preocupaţi şi de aşteptatul anunţ al preşedintelui american Donald Trump despre ieşirea Statelor Unite din Tratatul privind forţele nucleare intermediare, încheiat în timpul Războiului Rece, invocând faptul că Rusia a încălcat acest tratat prin dezvoltarea de noi rachete.
Mulţi miniştri europeni, mai ales din Est, au criticat Rusia pentru încălcarea tratatului şi toţi miniştrii prezenţi au îndemnat la un dialog între Statele Unite şi Rusia pentru evitarea prăbuşirii tratatului, ceea ce ar deschide uşa pentru o nouă cursă a înarmării.