România va depune Planul Național de Redresare și Reziliență pe 31 mai
România va depune Planul Național de Redresare și Reziliență pe 31 mai și nu este niciun motiv de îngrijorare,spune ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea
Articol de Oana Bâlă, 27 Aprilie 2021, 06:54
România va depune Planul Național de Redresare și Reziliență pe 31 mai și nu este niciun motiv de îngrijorare, spune ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea.
El a adăugat "că discuțiile continuă pe toate componentele", iar "Comisia Europeană are genul acesta de dialog cu toate statele membre", a mai adăugat Cristian Ghinea, care a cerut în context conducerii PSD să nu mai submineze negocierile dure cu Comisia Europeană."
Ministrul investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, a susținut că mai multe state membre urmează să depună Planurile Naționale de Redresare și Reziliență după 30 aprilie, termenul limită stabilit de Comisia Europeană. De asemenea, el anunțat data la care România intenționează să depună documentul.
Cristian Ghinea: Comisia Europeană are genul ăsta de dialog cu toate statele membre. Deocamdată un singur stat a depus. Pariul meu este că vom avea mai multe state care vor trimite după 30 aprilie decât state care vor trimite înainte. Bulgaria, Olanda, Finlanda, Polonia se pregătește; aceste țări au anunțat că vor trimite după 30 aprilie. În discuția cu președintele, cu domnul Orban și cu domnul prim-ministru și cu cei doi vicepremieri am convenit ca mâine, în întâlnirea pe care o să am cu vicepreședintele Vestager a Comisiei Europene, să mergem pe calendarul de depunere pentru 31 mai pentru PNRR.
Reporter: Premierul Florin Cîțu a afirmat că în acest moment există un proces de negociere a Planului Național de Redresare și Reziliență și că nu s-a ajuns la forma finală. Vicepremierul Dan Barna consideră că nu există nicio greșeală în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență fiind vorba doar despre o etapă de consultări. El a adăugat că acest program va aduce României cele 30 de miliarde de euro, așa cum a fost prevăzut.
Dan Barna: Avem în momentul de față feedback-ul Comisiei. O parte dintre componente sunt considerate într-o formă foarte bună și foarte matură și se vor regăsi cu siguranță în forma finală a programului. Despre o altă parte se discută în zilele următoare și exact asta a fost și subiectul întâlnirii de la Cotroceni cu președintele.
Reporter: La rândul său, vicepremierul Kelemen Hunor a spus că Planul de Redresare nu a fost respins, iar liderii coaliției vor continua să discute care sunt soluțiile cele mai bune pentru fiecare componentă.
Kelemen Hunor: Să vedem care sunt acele proiecte mature cu care se poate merge în fața Comisiei la discuțiile pe care ministrul Ghinea le va purta în săptămânile următoare și undeva, 30-31 mai, trebuie să fie gata acest document, așa cum a recomandat și Comisia, nu numai României, tuturor statelor membre, spunând că data de 30 aprilie este o dată orientativă.
Reporter: Comisia Europeană discută formal cu statele membre fiecare plan în parte. Ulterior, va propune Consiliului Uniunii Europene o recomandare de aprobare sau de repingere a planurilor individuale ale țărilor membre. Consiliul va vota apoi, prin majoritate calificată, fiecare plan în parte, procesul urmând a se finaliza cel mai devreme în septembrie, potrivit calendarului propus de Comisia Europeană.
(RS)