România, ultimul loc din UE la transplantul de organe
Pentru a încuraja donarea de organe, europenii studiază sistemul spaniol.
23 Martie 2010, 15:19
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privinţa transplanturilor, cu 0,5 donatori la un milion de locuitori.
Potrivit Comisiei de Transplanturi a Consiliului Europei, cel puţin 12 europeni mor zilnic în aşteptarea unui transplant.
Minştrii sănătăţii din Uniunea Europeană şi experţi în domeniu participă, la Madrid, la conferinţă privind donarea şi transplantul de organe.
Întâlinirea este organizată în colaborare cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi cu Societatea Internaţională a Transplantului. Marţi, 23 martie, a fost prezentată situaţia transplantelor în Uniunea Europeană şi măsurile pentru a favoriza donările de organe.
Printre propuneri se numără şi o directivă a calităţii şi securităţii în donarea şi transplantul de organe, în curs de elaborare. În următoarele zile vor avea loc dezbateri privind stoparea traficului de organe umane şi a aşa-numitul "turism de transplanturi".
În Spania, lider mondial în transplantul de organe, donatorii nu primesc bani pentru organe şi nici receptorii nu plătesc pentru ele. "Sistemul este bazat pe altruism", afirmă ministrul sănătăţii, Trinidad Jimenez.
Acest aspect va fi cuprins în viitoarea directivă europeană, care ar trebui să prevadă şi măsurile de combatere a traficului de organe. Spania are un sistem care a permis în zece ani creşterea numărului de transplanturi cu 130%.
Sistemul este bazat pe principiul că organele sunt pentru cine are nevoie de ele, fără să aibă importanţă poziţia sau situaţia financiară a pacientului. Totuşi, există spanioli care cumpără din China organul de care au nevoie şi tot acolo suportă şi costurile intervenţiei chirurgicale respective, deoarece listele de aşteptare sunt încă o problemã.
Pentru a facilita elaborarea directivei, Parlamentul European a redactat un raport în care se cer norme comune pentru transplantul de organe în Uniunea Europeană. Conform raportului, în timp ce Spania are 34,6 donatori la fiecare milion de locuitori, România are doar 0,5.
Pentru a oferi posibilităţi mai mari pacienţilor în căutare de organe, Europa poate crea un spaţiu comun pentru transplanturi, cu un sistem de garanţii şi calitate, bazat pe cooperarea între state.
Este nevoie de armonizarea legislaţiilor şi de campanii intense pentru creşterea numărului de donatori. Spania propune posibilitatea ca fiecare dintre cetăţenii europeni să devină potenţial donator, odată cu realizarea procedurilor de preschimbare a documentelor de identitate sau a carnetului de conducere.