România "trebuie să menţină taxele până în 2012"
FMI recomandă României ca până în anul 2012 să nu anuleze reducerea salariilor din sectorul public. Jeffrey Franks a estimat că economia naţională poate avea o creştere pozitivă spre sfârşitul anului.
04 August 2010, 16:29
Fondul Monetar Internaţional, care şi-a încheiat misiunea în ţara noastră, nu recomandă autorităţilor române anularea în 2011 a măsurii de reducere cu 25% a salariilor în sectorul public, a declarat şeful delegaţiei, Jeffrey Franks.
El a afirmat că şi anul viitor trebuie preluate măsurile fiscale luate în iunie de autorităţile române pentru consolidarea fiscală, respectiv reducerea salariilor în sectorul public şi majorarea TVA.
Dacă aceste măsuri vor fi păstrate, nu vor mai fi necesare măsuri adiţionale de tipul majorărilor de taxe şi impozite sau tăierilor semnificative de cheltuieli publice.
Totodată, şeful delegaţiei FMI a estimat că există date care dau probabilă revenirea economiei naţionale la creştere pozitivă spre sfârşitul anului.
"Sunt indicii că a existat o creştere economică pozitivă în trimestrul al II-lea, dar care va deveni probabil negativă în al treilea trimestru, înainte ca relansarea să demareze în mod real către finele anului. Am fost impresionat de hotărârea cu care autorităţile au decis să rezolve dezechilibrele fiscale într-un mediu economic, social şi politic dificil. Credem, de asemenea, că aceste eforturi vor da în curând rezultate", a spus Jeffrey Franks.
Boardul FMI va aproba eliberarea următoarei tranşe de 914 milioane euro din acordul stand-by după ce autorităţile române vor îndeplini precondiţiile stabilite, printre care şi plata a 2 miliarde lei în contul arieratelor statului, a mai declarat Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI de evaluare.
Reprezentantul comisiei europene, Laurent Moulin, a declarat la rândul său că au fost îndeplinite condiţiile pentru eliberarea celei de-a treia tranşe a programului de asistenţă al Uniunii Europene.
Reprezentanţii Fondului s-au aflat la Bucureşti din 26 iulie.