România "trebuie să evite eşecul acordului cu FMI"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat la România Actualităţi că obligaţiile din acordul cu FMI trebuie îndeplinite la timp, pentru a putea primi o nouă tranşă din împrumutul cu Fondul.
Articol de Ioana Dogaru, 15 Decembrie 2010, 15:11
Preşedintele Traian Băsescu a declarat într-un interviu la România Actualităţi că parlamentul îşi va încheia sesiunea odată cu Crăciunul şi încă există restanţe foarte mari prin obligaţiile asumate în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.
"Urgenţa era finalizarea condiţiilor acordului cu FMI, ceea ce înseamnă legea pensiilor, legea salarizării şi legea bugetului de stat", a spus preşedintele.
Traian Băsescu a apreciat că obiectivul opoziţiei este intrarea României în derapaj, pentru că, în opinia sa, sunt mulţi oameni de afaceri care se află în spatele liderilor acestor partide şi care ar dori să-şi refacă averile afectate de criza economică.
"Obiectivul opoziţiei e intrarea României în derapaj. Sunt foarte mulţi oameni de afaceri în spatele lor, gen Voiculescu, Vântu. Este o bătălie nedeclarată de împingere a României în criză", a declarat Traian Băsescu.
Video: Traian Băsescu la România Actualităţi
Riscul unui "program ratat"
Acesta a menţionat că dacă România nu va îndeplini la timp obligaţiile din acordul cu FMI la timp şi va rata boardul Fondului de pe 7 ianuarie, va primi eticheta de "program deraiat".
"România trebuia să încaseze această tranşă în luna decembrie. N-a fost posibil datorită tergiversărilor şi cu legea pensiilor şi cu programarea pe legea salarizării şi, implicit, cu bugetul. S-a amânat tranşa de la UE de 1,2 miliarde pentru ianuarie şi tranşa de la FMI de 900 de milioane de euro tot pentru ianuarie. FMI are board-ul pe data de 7 ianuarie. Dacă România ratează şi acest board este clară etichetă de program deraiat şi atunci intrăm într-o altă zodie, în zodia derapajului", a spus şeful statului.
Traian Băsescu a menţionat că incapacitatea României de a încasa tranşa de la UE în decembrie a avut ca urmare "ieşirea ţării pe piaţă" pentru a împrumuta banii necesari bugetului, iar suma de 1,2 milarde euro a fost împrumutată cu 4,8% dobândă faţă de maximum 3% dobânda UE.