România "trebuie să ajute" investitorii străini
Investitorii străini spun că e nevoie de o strategie în acest domeniu, precum şi de investiţii în infrastructură pentru că în curând mâna ieftină de lucru nu va mai fi un avantaj.
03 Aprilie 2014, 00:43
România continuă să rămână o destinaţie atractivă pentru investitorii străini, însă aceştia spun că e nevoie de o strategie în acest domeniu, precum şi de investiţii în infrastructură pentru că în curând mâna ieftină de lucru nu va mai fi un avantaj.
Autorităţile române trebuie să elaboreze rapid o strategie naţională pentru atragerea şi pentru menţinerea investitorilor străini, este de părere ambasadorul Belgiei în România, Philippe Beke.
Ambasadorul belgian este de părere că în paralel autorităţile române trebuie să întărească statul de drept, să crească gradul de transparenţă al administraţiei publice şi să dezvolte infrastructură, pentru a rămâne o destinaţie atractivă pentru investitorii belgieni.
"Investitorii privesc într-un cadru larg necesitatea de a-şi dezvolta activitatea, iar acest lucru înseamnă că nu iau în calcul numai România.
"România trebuie să-şi apere în competiţie cu ceilalţi diferitele judeţe şi oraşe, trebuie să-şi apere interesele", a declarat Philippe Beke.
Investitorii olandezi doresc o seriozitate cât mai mare în pregătirea şcolară şi profesională a viitorilor angajaţi din România, spune consulul onorific al Olandei, Wouter Reijers.
"Birocraţia apare de multe ori, corupţia mai apare uneori însă nu atât de des ca şi în trecut, ceea ce reprezintă un progres important.
Însă, problema principală care este mult mai atenuată la Cluj, unde pare că există o organizare mai bună, este aceea că este nevoie de o viziune limpede. Trebuie să ajuţi investitorii, nu să le faci probleme", spune Wouter Reijers.
Transilvania, "favorizată din punctul de vedere al investiţiilor"
La rândul lor, oamenii de afaceri români doresc să fie trataţi la fel ca şi invesitorii străini, spune reprezentanta uneia dintre cele mai mari companii româneşti din domeniul cosmeticelor, Ioana Borza.
"În contextul în care ne desfăşurăm business-ul de foarte mulţi ani în România şi în comunitatea clujeană, direcţia normală şi firească este de a investi aici unde ne-am dezvoltat, de a investi în comunitatea în care, până la urmă, consumatorii pe care îi avem ne ajută să ne creştem business-ul.
"Pentru aceasta însă, corect din statului român, din partea autorităţilor locale este de a beneficia de aceleaşi condiţii, atât financiare, cât şi logistice pentru a concura de la egal la egal", a spus Ioana Borza.
Transilvania este una dintre cele mai favorizate zone din România din punctul de vedere al investiţiilor. Volumul investiţiilor a reînceput să crească din anul 2012, după o perioadă de scădere provocată de criza economică.