România "susţine integrarea europeană a R.Moldova"
Traian Băsescu susţine că, la întâlnirea cu preşedintele CE, Herman van Rompuy, s-a dus ca preşedintele unui stat UE pentru a vorbi despre situţiile de risc din R.Moldova.
Articol de Sorin Solomon, 16 Ianuarie 2014, 18:54
Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu s-a dus joi la Bruxelles, la întâlnirea cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy în calitate de "avocat" al Republicii Moldova, ci a vorbit despre "situaţiile de risc" ce pot afecta parcursul european al Chişinăului.
"Nu m-am dus la întâlnire cu Herman van Rompuy în calitate de avocat al Republicii Moldova, nici de simpatizant sau partener al politicienilor de la Chişinău, ci m-am dus în calitatea mea de preşedinte al României şi de membru al Consiliului European", a spus Băsescu, la Palatul Cotroceni.
El a precizat că a discutat la Bruxelles despre situaţiile de risc care pot afecta parcursul european al "celui de-al doilea stat românesc".
Şeful statului român a reiterat faptul că cel mai important risc îl reprezintă situaţia din Transnistria, punctând că formatul "5 plus 2" de soluţionare a problemei transnistrene nu a reuşit să ajungă la o soluţie favorabilă Republicii Moldova.
România "nu a acordat cetăţenie română, ci a redat-o celor care au pierdut-o abuziv"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi că a ţinut să-l informeze pe preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că România nu acordă cetăţenie ca în Malta.
"Ştiind că declaraţiile din PE, mai ales ale şefilor de grupuri, sunt analizate de conducerea executivă a UE, am ţinut să-l informez pe preşedintele van Rompuy că România nu acordă cetăţenie română în condiţiile în care acordă, spre exemplu, Malta - plăteşti, obţii cetăţenie. România a facilitat pe bună dreptate şi cu temei redobândirea cetăţeniei române de cei care au pierdut-o fără voinţa lor", a declarat Traian Băsescu.
El a ţinut să precizeze că nu este vorba despre un răspuns dat afirmaţiilor lui Hannes Swoboda, liderul grupului S&D din Parlamentul European.
Hannes Swoboda, liderul grupului S&D din Parlamentul European, a pledat recent pentru un cadru comun al UE privind acordarea cetăţeniei.
În opinia sa, nu este posibil ca problema acordării cetăţeniei să fie doar de competenţa guvernelor naţionale, pentru că obţinerea cetăţeniei într-o anumită ţară membră aduce cu sine şi drepturi europene.