România, sub dublă avertizare cu cod galben
România se află în plină avertizare cu cod galben de ploi torenţiale, grindină şi intensificări ale vântului. În paralel este emisă şi o avertizare hidrologică.
Articol de Andreea Marin, 11 Iunie 2013, 15:10
România se află sub o dublă avetizare cu cod galben: una meteorologică de ploi torenţiale, grindină şi intensificări de vânt, iar alta hidrologică de inundaţii.
Între timp, situaţia pare să fi intrat în normal în Ungaria, unde apele au generat pagube însemnate zilele trecute.
Bilanţul victimelor însă este în mai multe regiuni din Europa Centrală în creştere şi se semnalează în continuare persoane date dispărute.
Suntem în plină avertizare cu cod galben de ploi torenţiale, grindină şi intensificări ale vântului, valabilă până miercuri dimineaţă în aproape toată ţara, cu excepţia zonelor din vest şi sud-est.
Sunt ferite, deci, judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa.
Este ultima atenţionare dintr-un şir de trei, pe care directorul ANM, Ion Sandu, le-a anunţat ieri în cadrul Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă reunit la guvern.
Specialiştii precizează că izolat s-ar putea acumula chiar între 50 şi 60 de litri pe metru pătrat.
De vineri abia se aşteaptă o stabilizare a vremii şi o reducere a ploilor.
Ploile întârzie să apară
În pofida avertizării care a intrat astăzi în vigoare la ora 9:00, ploile încă nu au căzut în ţară, spune meteorologul Alina Şerban.
"Este vorba de fenomene specifice instabilităţii atmosferice. Înseamnă că avem o masă de aer bogat în umezeală şi astfel de fenomene ce determină averse de ploaie şi cu caracter torenţial şi intensificări ale vântului, şi căderi de grindină.
"Se dezvoltă în mod deosebit după-amiază, după ce temperatura aerului este destul de ridicată", spune Alina Şerban.
Potrivit informărilor hidrologice, în vigoare mai este o avertizare cu cod galben de inundaţii pentru încă cinci ore pentru râurile mici din bazinele hidrografice din nordul şi vestul ţării.
De asemenea, este valabilă şi o informare cu privire la debitul Dunării la intrarea în ţară, cu puţin mai mare decât media lunii iunie.
Autorităţile române apreciază că acesta va atinge, peste 5 zile, în secţiunea Baziaş un nivel maxim departe de a produce pagube însemnate.
În Ungaria, fluviul a început să scadă lent la Budapesta, iar digurile se dovedesc într-o stare bună, după mai multe zile în care apele au măturat totul în calea lor.
În Germania, Austria, Elveţia şi Cehia nivelul înregistrat de inundaţii a fost unul istoric.
Sute de persoane au fost evacuate; 19 oameni au murit dintre care 10 numai în Cehia, iar alţi şase sunt în continuare daţi dispăruţi.