România, sub cod galben şi portocaliu de ploi
Aproape toată ţara se află sub cod galben şi portocaliu de instabilitate accentuată. Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundaţii pe cursul superior al Prahovei şi pe râul Bârlad şi afluenţii săi.
Articol de Ioana Dogaru, 24 Mai 2012, 18:33
Doar 11 judeţe nu se află sub cod galben şi portocaliu de instabilitate accentuată, ceea ce a determinat autorităţile să mobilizeze comitetele de urgenţă pentru a putea interveni în caz de inundaţii, vijelii sau alunecări de teren, transmite reporterul România Actualităţi, Daniela Mănuţă.
Evacuarea unor persoane se va impune doar dacă va intra în vigoare codul roşu, spun autorităţile centrale, dar deocamdată acesta nu este prognozat.
De joi seara este valabil până vineri dimineaţă la ora 6:00 codul portocaliu de ploi.
Vizate de acest cod sunt judeţeţele Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov, Galaţi, Vrancea, Suceava, Neamţ, Bacău şi Bucureşti, unde se vor semnala ploi abundente, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi peste 50 de litri pe metru pătrat.
Totodată, atenţionarea cod galben emisă miercuri de meteorologi rămâne în vigoare până vineri, la ora 12.00.
Potrivit avertizării cod galben, în estul şi sud-estul ţării, precum şi în toate zonele deluroase şi montane, instabilitatea atmosferică se va menţine accentuată.
În aceste zone vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcari electrice, intensificări ale vântului şi izolat căderi de grindină, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii extinse 25 de litri pe metru pătrat şi izolat 40-50 de litri pe metru pătrat.
Avertizarea cod galben este valabilă pentru judeţele Botoşani, Iaşi, Vaslui, Tulcea, Constanţa, Giurgiu, Teleorman, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Hunedoara, Sibiu, Alba, Cluj, Braşov, Covasna, Harghita, şi parţial în Maramureş, Bihor, Mureş, Arad şi Sălaj.
Judeţele care se află sub cod portocaliu şi sub cod galben de ploi. Foto: Administraţia Naţională de Meteorologie, Centrul Naţional de Prognoză Meteorologică. |
Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a spus că există posibilitatea ca după expirarea codului portocaliu să fie emis cod galben de ploi în sud-estul ţării, adică în Tulcea, Constanţa, Ialomiţa şi Brăila şi în sud-vestul ţării, adică în Caraş, Gorj, Mehedinţi, Dolj şi Hunedoara.
Cod portocaliu de inunaţii
Hidrologii au emis un cod portocaliu de inundaţii pe cursul superior al Prahovei şi pe râul Bârlad şi afluenţii săi.
Directorul ştiinţific al Institutului Naţional şi Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Marie Jeanne Adler, a avertizat că există pericolul producerii unor inundaţii sau alunecări de terenuri în satele din zonele montane.
Ministrul delegat pentru administraţie, Victor Paul Dobre, a cerut tuturor prefecţilor să fie mobilizaţi în zonele cu risc de inundaţii.
De asemenea ministrul mediului, Rovana Plumb, a dispus ca la nivelul Administraţiei Naţionale Apele Române să fie continuate procedurile de alertă şi să fie supravegheate construcţiile hidrotenice contra inundaţiilor.
Unele localităţi din judeţul Prahova sunt izolate
Ploile abundente de joi seara au crescut nivelul râurilor şi aproximativ 400 de hectare de teren au fost inundate până acum.
În judeţul Prahova, mai multe drumuri au fost afectate de viituri, iar unele localităţi sunt izolate, precizează corespondentul România Actualităţi, Simona Uţă.
Viiturile au stricat drumurile comunale, drumuri judeţene.
Situaţia cea mai grea se înregistrează în satul Lutu Roşu, din comuna Bertea, unde 100 de familii sunt parţial izolate, accesul în zonă se poate face numai pietonal.
Acolo, viitura a rupt un drum judeţean proaspăt construit după o inundaţie din anul 2010.
Autorităţile promit că se va interveni imediat după retragerea apelor.
Izolat mai sunt, în comuna Ceraşu, 30 de case rămase parţial izolate, la Drajna, zece, la Surani, e vorba de drumuri mici din interiorul comunelor care au fost spălate de ape.
Probleme deosebite s-au înregistrat la bazinele de acumulare, Măneciu şi Paltinu, în sensul în care bazinele au ajuns la o cotă de umplere de 75%.
Pentru siguranţa lor, această cotă nu trebuie depăşită, aşa că joi s-a luat decizia evacuării controlate a surplusului de apă.
Persoanele care locuiesc în aval de aceste baraje au fost anunţate şi agenţii economici, pentru că evacuarea apei din bazine înseamnă şi creşterea debitului în aval de baraje şi crearea unor viituri.
Eliberarea acestor debite de apă se face controlat şi numai cât este lumină afară, pentru ca nu cumva pe timpul nopţii să se întâmple accidente, aşa că această evacuare de apă se va opri foarte curând joi seară.
În rest, se intervine pentru eliberarea eventualilor copaci sau viituri care vin pe cursurile de apă.
Patru comune de pe clisura Dunării au fost inundate
Patru localităţi din Caraş-Severin, Şuşca, Radimna, Prilipeţ şi Sasca, au fost inundate din cauza unei ruperi de nori de peste 60 de litri pe mp, transmite corespondentul România Actualităţi, Mario Balint.
Mai multe zeci de case, gospodării şi curţi au fost inundate şi mai multe drumuri judeţene şi comunale au fost transformate în pârâie.
Pagubele materiale sunt însemnate, potrivit prefectului judeţului, Silviu Hurduzeu. DN 57 Oraviţa-Moldova Nouă a fost blocat de bolovani, copaci şi aluviuni, prăvălite de pe versanţi, în zona Piatra Albă.
A plouat cu peste 60 de litri pe metru pătrat în câteva minute, scurgerile de pe versanţi afectând localităţile Radimna şi Şuşca.
La Şuşca, pârâul din localitate a inundat zeci de case şi curţi.
Pompierii din cadrul Inspectoratului de Urgenţă Semenic au salvat o mamă cu doi copii minori aflată în casă, în pericol de a se îneca.
Foto: Mario Balint.
O altă tânără cu piciorul rupt a fost evacuată de pompierii militari şi transportată la ambulanţă.
Drumul Naţional 57 Oraviţa - Moldova Nouă este blocat de aluviuni între Radimna şi Naideş pe o porţiune de aproximativ doi kilometri.
Şi în oraşul Buzău, mai multe obiective sociale şi străzi au fost inundate în urma unei ploi rapide care nu a durat mai mult de zece minute.
Grupe operative acţionează pe majoritatea străzilor mărginaşe ale oraşului, iar membrii comitetului local pentru situaţii de urgenţă din comuna Mărăcineni acţionează pentru scoaterea apei din mai multe curţi şi locuinţe.