Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România - Stare de alertă: Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE

România - Stare de alertă: Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE

Articol de Radiojurnal, 20 Iulie 2020, 14:30

RRA: "România - Stare de alertă" - Interviu cu Oana Darie, purtător de cuvânt al MAE

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (20 iulie, ora 13:21) - Realizator: Mihaela Ştefan
Realizator: Cei care se pregătesc de vacanță în Grecia trebuie să știe că autoritățile elene pot modifica fără preaviz condițiile de intrare în țară. Cetățenii români trebuie să aibă în vedere și că atât Bulgaria, cât și Grecia au impus o serie de reguli în contextul pandemiei de coronavirus, reguli despre care discutăm chiar acum cu invitatul nostru de la această oră, doamna Oana Darie, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe. Bună ziua și bine ați revenit la Radio România Actualități!
Oana Darie: Bună ziua, bine v-am regăsit!


Realizator: Doamna Darie, ce trebuie să știe românii care călătoresc spre aceste destinații, Bulgaria, Grecia, se completează o declarație, rămâne necesară și testarea pentru COVID-19?


Oana Darie: Da, aşa cum aţi spus și dvs, pentru cetățenii români, pentru turiștii care vor să își petreacă vacanța în Grecia în această perioadă, este bine să țină cont de două elemente specifice, şi dacă o să-mi permiteți, ulterior o să fac şi nişte recomandări cu titlu general. În primul rând, pentru Grecia începând cu data de 15 iulie, ora 00:01, pe lângă acel formular electronic, respectiv codul QR, cetăţenii români trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Republicii Elene, prin punctul de frontieră de la Kulata-Promachonas şi un test molecular negativ pentru infecţia cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Am început cu acest element pentru că este un element de noutate. E foarte important ca cetățenii să știe că aceste teste trebuie făcute în laboratoare acreditate și că în momentul în care intră pe teritoriul Greciei trebuie, practic, să prezinte, pe de o parte, acel cod QR, formularul electronic completat pe site-ul travel.gov.gr generează un cod QR, şi acest test molecular. Aş mai sublinia un aspect, testul molecular, cel efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Greciei, este valabil doar pentru turiştii care merg în Grecia pe cale rutieră, prin Kulata-Promachonas. Pentru cei care aleg alte rute, probabil în cazul cetăţenilor români cea mai frecventă fiind ruta aeriană, nu este nevoie să prezinte acest test molecular. Pe de altă parte, pentru că ştim cu toţii că foarte mulţi cetăţeni români aleg totuşi calea rutieră, este foarte important să reamintim faptul că la acest moment intrarea în Grecia pe cale terestră se face printr-un singur punct de frontieră, respectiv cel cu Bulgaria, Kulata-Promachonas, ieşirea fiind posibilă pe trei puncte de frontieră. Dincolo de aceste aspecte, aş mai face, dacă îmi permiteţi, două recomandări cu titlu general.


Realizator: Vă rog!


Oana Darie: Este foarte, foarte important să ne informăm temeinic înainte de a pleca, fie că vorbim de Grecia, fie că vorbim de Bulgaria sau de alte destinaţii. Tocmai de aceea Ministerul Afacerilor Externe a dezvoltat pe pagina de internet a ministerului de ceva luni deja o secţiune care acum se cheamă "Atenţionări de călătorie" şi în care avem o secţiune spcială pentru fiecare stat, unde sunt incluse, pe baza informaţiilor oficiale pe care le primim de la misiunile diplomatice, condiţiile de intrare, de tranzit şi toate măsurile pe care autorităţile din acele state le adoptă în context COVID-19. Deci, dacă ar trebui să facem un clasament, aş spune că primul pas când ne facem planuri de vacanţă este să ne informăm. Ulterior...


Realizator: ...


Oana Darie: Vă rog!


Realizator: Da, vă ascult, vă ascult, că sunt informații prețioase pentru cei care vor să plece în vacanță în această perioadă.


Oana Darie: Ulterior, cred că e foarte bine, ca principiu general, să ținem cont de faptul că această situație, așa cum aţui spus şi dvs mai devreme, este dinamică, este în schimbare și atunci trebuie să manifestăm precauție. Dacă lucrurile se aliniază, dacă vreți, și plecăm în vacanță, odată ajunşi pe teritoriul acelui stat este foarte, foarte important să respectăm cu stricteţe recomandările și măsurile adoptate de acele autorități în context COVID, iar dacă se întâmplă, din nefericire, să fim confirmați cu COVID-19 pe teritoriul acelui stat, în primul rând să contactăm autoritățile competente de acolo, dar, o recomandare călduroasă este să sesizăm şi misiunea diplomatică sau oficiul consular. Revenind din nou la situaţia specifică, dacă-mi permiteți, a Greciei, am văzut cu toții că cetățenii români au fost tentați să-și facă testele în Bulgaria. Tocmai de aceea, Ministerul Afacerilor Externe a informat şi a subliniat că a atras atenţia cetățenilor români că, dacă optează pentru această soluție, există riscul ca, odată ce sunt confirmați pozitiv pe teritoriul Bulgariei, să intre sub incidența legislaţiei din acel stat. Deci asta înseamnă că dacă plec din România spre Grecia și prefer să-mi fac testul pentru COVID în Bulgaria, în cazul în care acel test este pozitiv, risc să fiu plasat în carantină în Republica Bulgaria.

Realizator: Dar în cazul confirmării pe drum sau la destinație a infectării, spuneaţi că cel mai bine este să ne adresăm autorităților, cine va suporta eventualele cheltuieli suplimentare?


Oana Darie: În cazul Greciei, așa cum autoritățile elene au comunicat în mod public și toate aceste elemente utile sunt disponibile pe site-ul travel.gov.gr, autoritățile elene au informat turiștii că o eventuală carantină va fi suportată de către autoritățile elene. Vorbim despre ce se întâmplă în cazul în care suntem confirmaţi cu COVID. Un element, iar, la fel de important, este bine să avem la noi cardul european de sănătate. Chiar dacă elementele sau, dacă vreţi, tratamentul specific pentru COVID-19 este suportat de autoritățile elene, pentru a evita alte neplăceri sau dacă apar alte incidente de natură medicală este foarte important să avem acel card european la noi. Suntem cetățeni europeni, avem drepturi și e bine să le cunoaștem și să ne prevalăm de ele mai ales în astfel de situații. Şi aș mai face o precizare, pentru că au mai apărut în spațiul public informații cu privire la cetățenii români care refuză să rămână în carantină. Deci dacă am ajuns în Grecia, am fost confirmat pozitiv cu CPVID-19, au fost situații de cetățeni care au preferat să iasă din carantină și să încerce să se întoarcă spre casă. Atragem din nou atenția că în momentul în care altfel de cetăţeni ar vrea să revină în România pe cale rutieră, deci tranzitând Bulgaria, există un risc pe care și-l asumă, pentru că la intrare în Bulgaria, chiar și pentru scopul tranzitului, completăm o declarație prin care declarăm practic oficial că nu suntem infectați cu COVID sau că nu am fost în contact cu o persoană confirmată în ultimele 14 zile.


Realizator: Deci o declarație pe proprie răspundere.


Oana Darie: Exact.


Realizator: Și acele informații ar trebui să fie corecte, astfel încât să nu apară după aceea și sancțiuni. Doamna Darie, dar spre Bulgaria și Grecia traficul rutier, către aceste două destinații, s-a normalizat, se mai așteaptă la punctele de frontieră, din ceea ce știți dumneavoastră?


Oana Darie: Dacă mă întrebați dacă soluțiile s-au schimbat, din perspectiva autorităților elene, nu. Mergem în continuare pe un singur punct de acces, așa cum vă spuneam, pe cale rutieră. În schimb, în ultimele zile am văzut că nu au mai fost foarte multe probleme, cel puțin nu la nivelul la care au existat probleme la deschiderea sezonului, respectiv, la începutul lunii iulie. În weekend lucrurile, cu excepția unor /pusee/, dacă vreți, dar care au ținut cumva și de flux, la anumite ore din timpul weekend-ului, timpul de așteptare a fost undeva între o oră și două ore. Să știți că depinde sau situația la un moment dat, în punctul de frontieră, depinde de mai mulți factori. Pe câte benzi se face gestionarea traficului, câte persoane pleacă în același timp înspre Grecia Și mai există anumite, nu știu, dacă vreți, puncte în care pot să apară deficiențe, fie că se schimbă turele în Poliția de Frontieră sau dacă la un moment dat sunt foarte multe autocare. Dar nu au mai fost probleme majore. Noi sperăm să nu existe în continuare, sperăm ca cetățenii români să poată să ajungă în siguranță la destinație, dar e foarte important ca o dată ajunși acolo să aibă grijă, să se informeze, iar cu privire la măsurile adoptate în context COVID, să le respecte cu strictețe. Pentru că o dată întorși acasă, dacă vreți, suntem cumva responsabili și de siguranța celor pe care îi găsim acasă.


Realizator: Dar care este situația pentru românii care vor să călătorească în Europa, ce destinații sunt disponibile și câte state impun restricții cetățenilor români?


Oana Darie: La nivelul Uniunii Europene, acum suntem undeva la 15-16 state care impun anumite măsuri, dar nu neapărat cetățenilor români, ci cetățenilor care vin din România. Să știți că nu există un reper sau un criteriu stabilit uniform la nivelul statelor din Uniunea Europeană, există state care se raportează, de exemplu, la evoluția cazurilor în ultimele 24 de ore, există state care au făcut deja o clasificare dacă vreți, de culori, vă dau un exemplu, în Ungaria există într-adevăr niște măsuri speciale pentru cetățenii care intră din România, dar tranzitul, de exemplu, nu este afectat. În Austria la fel. Adică pentru cetățenii români care /vizează/ în această vară să meargă în state precum Franța, Italia sau mai știu alte destinații turistice, Spania, trebuie să știm pe de altă parte că tranzitul e foarte important, iar cel puțin pe Ungaria și Austria tranzitul nu este afectat. Pe de altă parte, așa cum spuneam mai devreme, este foarte important să ne informăm asupra condițiilor aplicabile în statul de destinație. /Privim/ la saitul Ministerului Afacerilor Externe, de ce? Pentru că așa cum vă spuneam, pentru fiecare stat în parte noi încercăm să actualizăm cât de repede, uneori chiar și o dată pe zi sau de două ori pe zi, informațiile așa cum sunt ele comunicate, de către autoritățile din statul respectiv.
Şi, atunci, dacă vreţi, recomandarea cea mai importantă este, dacă ne-am hotărât să plecăm în vacanţă, poate înainte de a ne cumpăra biletele sau de a finaliza toate procedurile de achiziţie a pachetului turistic, este să vedem care sunt restricţiile aplicabile chiar şi în regiunea în care vrem să ne deplasăm, pentru că nu vă ascund şi în Italia există o regiune care este la acest moment cumva în carantină. Deci, este un răspuns pe care nu pot să vi-l dau pur şi simplu, sau nu pot să vi-l dau într-un minut, pentru că ar trebui să luăm fiecare stat în parte.


Realizator: Deci, cel mai important este ca oamenii să intre şi să se informeze exact cu ceea ce au nevoie.


Oana Daria; Exact, exact.


Realizator: Şi o ultimă întrebare, există cazuri confirmate - mă refer aici la cei plecaţi în vacanţă - români confirmaţi cu COVID, aflaţi acum poate în Bulgaria sau Grecia?


Oana Darie: La acest moment, din informaţiile pe care le-am primit, fie în mod oficial, de la autorităţile elene, fie în mod direct de la cetăţenii români afectaţi, avem 15 turişti afecaţi în Grecia, dar este adevărat, suntem într-un dialog permanent cu colegii de la Atena şi cu colegii de la Salonic, pentru că apar informaţii de la o zi la alta, deci vorbim de 15 cazuri. Pe măsură ce primim informaţii actualizate, le comunicăm şi noi în mod public, pentru că ştim că există un interes major pe acest palier. Cu privire la celelalte state, nu avem informaţii că ar fi grupuri de turişti care să fi fost afectată de COVID. Există, într-adevăr, o raportare pe care Ministerul Afacerilor Externe o transformă zilnic către Grupul de Comunicare Strategică şi în acele buletine informative care sunt transmise în fiecare zi, în jurul prânzului, există o situaţie actualizată cu privire la cetăţenii români infectaţi în străinătate. În schimb, dacă îmi permiteţi, aici aş prefera să facem totuşi un disclaimer pe care îl facem şi în acest buletin, este vorba de informaţii pe care le primim direct de la autorităţi şi, atunci, s-ar putea să fie situaţii în care statul respectiv raportează odată pe săptămână, sau informaţii pe care misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României le primesc direct de la cetăţenii afectaţi.


Realizator: Vă mulţumesc foarte mult pentru aceste explicaţii şi voi concluziona prin ceea ce aţi spus dumneavoastră, foarte important, atunci când plecaţi la drum, să vă informaţi astfel încât să nu daţi peste situaţii neaşteptate. Alături de noi a fost doamna Oana Darie, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

(RS)

SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer
România 18 Ianuarie 2025, 11:57

SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer

Potrivit SRI, columbianul era afiliat unei reţele extinse de sabotori, controlată prin interpuşi de serviciile secrete...

SRI a prezentat detalii despre obiectivele strategice pe care un cetăţean columbian intenţiona să le arunce în aer
OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial
România 18 Ianuarie 2025, 09:27

OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial

La alegerile pentru preşedintele României, duminică, 4 mai, votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora 21:00, dar...

OUG privind organizarea alegerilor prezidenţiale, publicată în Monitorul Oficial
Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin
România 18 Ianuarie 2025, 09:08

Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin

Reacţia lui Călin Georgescu, după decizia de vineri a ICCJ privind anularea alegerilor prezidenţiale.

Călin Georgescu cere reluarea celui de-al doilea tur de scrutin
MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
România 17 Ianuarie 2025, 23:17

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura

Nu au fost semnalate pagube materiale.

MApN: resturile de drone căzute noaptea trecută pe teritoriul României nu au afectat infrastructura
ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
România 17 Ianuarie 2025, 23:14

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale

Estre programat ca primul tren nou să sosească în România la vară.

ARF a semnat contractul de finanţare pentru achiziţia a 62 de trenuri electrice regionale
Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
România 17 Ianuarie 2025, 22:13

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri

Ministrul sănătăţii Alexandru Rafila susţine că sunt 21.000 de medici rezidenţi români.

Eurostat: România, ţara din UE cu cei mai mulţi medici tineri
SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
România 17 Ianuarie 2025, 19:56

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România

În intervalul iulie-august, România a fost vizată de mai multe tentative de sabotaj abandonate, afirmă Serviciul într-un...

SRI anunță că a dejucat o operaţiune a Rusiei în România
Acces mai ușor în piață pentru producătorii români
România 17 Ianuarie 2025, 19:26

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români

Ministerul Agriculturii va începe săptămâna viitoare discuţii cu marile lanţuri de magazine pentru ca producătorii români să...

Acces mai ușor în piață pentru producătorii români