România, sprijinită de Franţa "pentru aderarea la Schengen"
Franţa, una din ţările care s-a opus aderării României la Spaţiul Schengen, şi-a arătat luni disponibilitatea de a ajuta ţara noastră să îndeplinească toate criteriile necesare.
18 Aprilie 2011, 19:23
Aderarea României la Spaţiul Schengen, plănuită iniţial să se întâmple în primăvara acestui an, este încă sub semnul întrebării, după ce mai multe ţări s-au arătat împotrivă, cel puţin pentru moment.
Dincolo de criteriile tehnice, pe care trebuie să le îndeplinească România şi Bulgaria, decizia este una politică şi va fi luată în Consiliul Europei.
Franţa, una din ţările care s-a opus aderării, şi-a arătat luni disponibilitatea de a ajuta ţara noastră să îndeplinească toate criteriile necesare, insistând că una dintre problemele care trebuie rezolvate este cea a infracţiunilor pe care românii le fac în Franţa.
Tema a fost discutată de ministrul francez de interne, Claude Gueant, şi omologul său român, Traian Igaş.
Franţa îşi reafirmă convingerea că România trebuie să intre în Spaţiul Schengen, iar autorităţile franceze sunt dispuse să ajute ţara noastră, pentru îndeplinirea tuturor criteriilor tehnice, a declarat ministrul francez de interne, Claude Gueant.
Totodată, ministrul francez a mai spus că ţara noastră a îndeplinit mai multe criterii tehnice, urmând ca perspectiva aderării să fie evocată în Consiliul Europei.
"Urmărim cu interes monitorizarea tehnică făcută de instituţiile europene, dar trebuie să ne asigurăm şi trebuie să fim cu toţii conştienţi de un lucru: în momentul în care România va intra în Spaţiul Schengen, ea va juca un rol foarte important, pentru că va trebui să păzească una dintre porţile de intrare în spaţiul Schengen" mai spune Claude Gueant.
Ministrul român de interne, Traian Igaş, a declarat că cele şapte rapoarte de evaluare ale României confirmă faptul că ţara noastră a îndeplinit criteriile de aderare.
"Din punct de vedere tehnic şi uman, putem spune că România este pregătită pentru securizarea frontierelor externe ale UE. Avem toată deschiderea şi toată disponibilitatea pentru o bună colaborare între România, Franţa şi celelalte ţări membre ale UE şi membre ale spaţiului Schengen pentru a colabora şi pentru a întări şi a securiza frontierele externe", spune Traian Igaş.
Una dintre problemele semnlate de către ministrul francez de interne, Claude Gueant, este numărul mare de infracţiuni comise de români, în Paris.
"În 2010, au avut loc 4.162 de infracţiuni comise la Paris, ale căror autori au fost identificaţi ca fiind români. Este o creştere, de trei ori, a numărului, în raport cu 2008. 30% dintre minori, care sunt implicaţi în infracţiuni la Paris, sunt români", spune Claude Gueant.
Pentru eliminarea fenomenului, autorităţile franceze şi române au luat decizia de a detaşa magistraţi români în Franţa, dar şi poliţişti.
Ministrul Traian Igaş a anunţat că, de luna viitoare, vor fi detaşaţi în Franţa 11 poliţişti.
Aderarea la Schengen: România, la pachet cu Bulgaria
Aderarea României la Spaţiul Schengen este strâns legată de situaţia Bulgariei.
Oficiali din ambele ţări au respins ideea, ca intrarea în spaţiul de liberă circulaţie să se realizeze separat.
După vizita din România, ministrul francez de interne a mers şi la Sofia, unde s-a întâlnit cu omologul său bulgar şi cu premierul Boiko Borisov.
Înainte de întâlnire, ministrul de interne bulgar dădea asigurări că ţara sa nu va face compromisuri privind securitatea, pentrui aderarea la Schengen.
Mediile sofiote, au văzut în vizita de luni o ultimă încercare de a fi influenţată poziţia negativă a Parisului, transmite corespondentul Radio România la Sofia, Petio Petkov.
Ministrul francez a declarat, la conferinţa de presă comună cu omolgul său, Ţvetanov, şi cu primul ministru Borisov, că Franţa sprijină candidatura bulgară, dar trebuie respectate toate criteriile, cele tehnice, dar şi cele cu caracter general, ce ţin de corupţie şi de crimă organizată.
Parisul este pregătit de a acorda ajutor tehnic Bulgariei, în curând în zona de frontieră vor sosi experţi francezi.
Boiko Borisov a constatat că situaţia se complică de afluxul de emigranţi din nordul Africii, la care se adaugă priblemele cu combaterea corupţiei şi crimei organizate, moştenite de guvernarea precedentă.
În privinţa criteriilor Schengen, Sofia stă chiar mai bine decât unele ţări membre - a spus Borisov.
Bulgaria aşteaptă un răspuns pozitiv, de monitorizare în domeniul justiţiei şi afacerilor interne.
Într-un comentariu pe un ton tot mai pesimist, corespondentul postului naţional de radio, la Bruxelles, constată că aderarea la Zona Schengen a devenit un fel de tragere într-o ţintă fără centru, întrucât acţiunile corecte nu mai duc spre rezultate corecte.
Tot legat de problema Schengen, aici, sunt aşteptaţi, în următoarele săptămâni, ministrul german de interne şi ministrul olandez pentru problemele europene.