România sprijină financiar Republica Moldova
România a deblocat prima tranşă din ajutorul financiar destinat Republicii Moldova. Majoritatea fondurilor pe care le are România în cadrul ajutorului pentru dezvoltare sunt destinate Republicii Moldova.
Articol de Carmen Gavrilă, 03 Iulie 2012, 18:48
România şi Republica Moldova vor începe în curând proiectele comune de interconectare a reţelelor de transport de gaz, energie şi reţelele de comunicare prin fibră optică, după ce ţara noastră a deblocat prima tranşă din ajutorul financiar nerambursabil convenit de comun acord.
Ministrul de externe, Andrei Marga, a făcut acest anunţ marţi după prima sesiune a comisiei interguvernamentale România - Republica Moldova pentru integrare europenă.
De la schimbarea de orientare politică de la Chişinău se vorbeşte des despre o excelentă relaţie între România şi Republica Moldova, ba chiar majoritatea fondurilor pe care le are România în cadrul ajutorului pentru dezvoltare sunt destinate Republicii Moldova, însă transferul lor către Chişinău şi în proiectele comune a durat mai mult decât doreau autorităţile moldovene, dar o primă parte din cele 100 de milioane va ajunge în curând în proiecte mari de anvergură între cele două ţări.
"Ministerul de Finanţe a livrat o primă tranşă spre Ministerul Dezvoltării, urmând ca şi tranşele următoare să vină în succesiunea acesteia", a declarat Andrei Marga.
Apropierea Republicii Moldova de UE a fost catalogată ca o poveste de succes, iar progresele au fost destul de rapide.
Recent, Chişinăul a semnat cu Comisia Europeană acorduri pentru armonizarea regulilor în transportul aerian şi siguranţa alimentară.
Ministrul de externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a explicat că problema transnistreană nu este o piedică în procesul de apropiere a Chişinăului de UE.
De exemplu, în planul de acţiuni convenit cu Comisia Europeană pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni nu există vreo condiţie legată de rezolvarea conflictului îngheţat din Transnistria.
"În ceea ce priveşte raportul între şansa de a obţine regimul fără de vize şi reglementarea conflictului transnistrean, nu există o astfel de condiţionalitate în planul de acţiuni care ne-a fost prezentat de către Comisia Europeană.
Ceea ce trebuie să asigurăm noi în cadrul acestui plan e doar securitatea actelor de identitate redată de către cei din stânga Nistrului şi am reuşit împreună cu cei de la Bruxelles să identificăm un astfel de mecanism care ne va permite să asigurăm securitatea acestor acte, în baza cărora se eliberează paşaportul de cetăţean al Republicii Moldova", a mai spus Iurie Leancă.
Dar miza cea mare pe termen mediu pentru Republica Moldova este acordul de asociere cu UE, însă pentru a-şi asigura succesul Republica Moldova, potrivit ministrului Leancă, este decisă să se comporte nu ca o ţară care vrea doar acordul de asociere, ci ca o ţară candidată.
Aşadar, şi reformele vor fi pe măsura acestui statut.