România "sprijină constant" integrarea europeană a R. Moldova
România este cel mai ferm, consistent şi constant sprijinitor al Republicii Moldova în procesul de integrare în spaţiul românesc şi cel european, spune ambasadorul Iurie Reniţă.
26 Martie 2014, 00:25
România este cel mai ferm, consistent şi constant sprijinitor al Republicii Moldova în procesul de integrare în spaţiul românesc şi cel european, a spus marţi ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, la o conferinţă organizată la Senat şi consacrată evoluţiei post-Vilnius a Republicii Moldova.
Relaţia necondiţionată dintre România şi Moldova este lucrul cel mai important pe care se poate conta, a asigurat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
La rândul său, europarlamentarul PNL Renate Weber a subliniat faptul că liberalizarea vizelor pentru cetăţenii moldoveni nu este un cadou din partea UE, ci Republica Moldova a făcut eforturi în această direcţie.
Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a menţionat că semnarea acordului de asociere şi de liber-schimb plasează Republica Moldova într-o nouă condiţie şi situaţie istorică.
"Liberalizarea regimului de vize pentru Republica Moldova constituie unul din argumentele şi avantajele cele mai tangibile în primul rând pentru cetăţenii ei. De asemenea, semnarea acordului de asociere şi a celui de liber-schimb plasează Republica Moldova într-o nouă condiţie şi situaţie istorică.
"România este cel mai ferm şi consistent sprijinitor al Republicii Moldova în procesul de integrare europeană. România sprijină consistent şi constant integrarea europeană a Republicii Moldova, dar şi integrarea efectivă, economică, socială a Republicii Moldova în spaţiul românesc, dar şi în cel european", a declarat Iurie Reniţă.
Integrarea europeană, "singura perspectivă"
La rândul său, preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a spus că perspectiva Republicii Moldova poate fi doar integrarea europeană.
"Dacă făceam la timp reformele, făceam tot ceea ce înseamnă mişcare spre valori, aveam astăzi altă situaţie economică şi politică în Republica Moldova. În 20 de ani de zile noi am cam bătut pasul pe loc.
"Cetăţenii Republicii Moldova n-au simţit încă ce înseamnă valori democratice. Iată de ce perspectiva noastră poate fi doar integrarea europeană. Republica Moldova are nevoie nu doar de calitatea de membru al UE, ci şi de umbrela NATO", a spus Mihai Ghimpu.
Directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, analistul politic Dan Dungaciu, a avut câteva observaţii concrete.
"Cred că România are pe termen scurt câteva obiective: expunerea mediatică în Republica Moldova; a doua chestiune, investiţii. În toate proiectele de investiţii ale României în Republica Moldova, inclusiv cele 100 de milioane, a fost ratată exact zona care este cea mai predispusă spre europenitate, care e zona Chişinăului.
"Iar sondajele de opinie ne arată că publicul cel mai pro european din Republica Moldova este la Chişinău. E un public tânăr, e un public educat, nu e un public sărac. Acel public n-a fost parte a acestei strategii", a spus Dan Dungaciu.