România "speră la un vot pozitiv" privind Schengen
Ministrul de externe Teodor Baconschi a declarat la Radio România Actualităţi că autoritățile de la Bucureşti sunt deschise la discuţii cu statele care şi-au manifestat rezerva faţă de aderarea României la spaţiul Schengen.
Articol de Bogdan Mihai, 19 Februarie 2011, 11:17
Ministrul de externe Teodor Baconschi şi-a exprimat speranţa în cadrul unui interviu pentru Radio România Actualităţi că votul în Parlamentul European privind rapoartele tehnice pentru aderarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen va fi unul pozitiv.
"Raportul din grupul Cheval, adoptat, atestă faptul că România a îndeplinit implementarea aquis-ului Schengen. Au fost declasificate cele două rapoarte pentru România şi Bulgaria, deci ele vor trece în Parlamentul European, unde atât în Comisia Liberă, cât şi în plen, va fi dat un vot, probabil, favorabil.
"Asta va aduce o greutate politică pe ideea noastră că suntem pregătiţi, responsabili şi gata să apărăm cum trebuie securitatea noastră şi securitatea concetăţenilor noştri din alte state membre, că îi putem numi de-acuma concetăţeni pe toţi europenii", a declarat Teodor Baconschi.
El a adăugat că România este deschisă la discuţii cu statele care şi-au manifestat rezerva faţă de aderarea ţării la spaţiul Schengen şi a subliniat că ţara noastră nu se poate disocia de Bulgaria pentru îndeplinirea acestui obiectiv.
"Ideea este că statele care şi-au manifestat rezerva trebuie să fie interlocutorii noştri. Avem o decizie politică de obţinut, pe durata preşedinţiei ungare.
"Noi vom construi un compromis, să vedem, deocamdată, dacă reevaluarea bulgarilor iese cu bine în martie, dacă ei revin în pluton, că trebuie să intrăm împreună, nu ne putem disocia", a declarat ministrul de externe.
Teodor Baconschi a mai declarat că Mecanismul de Cooperare şi Verificare este folosit ca pretext de dublă impunere pentru împiedicarea României la aderarea în spaţiul Schengen, "ceea ce e nici acceptabil, nici pozitiv", însă a dat asigurări că România are canale politice care vor face lobby pentru ca tratamentul rezervat ţării noastre şi bulgarilor "să fie corect".
Raportul pe justiţie sintetizează evoluţiile din domeniul judiciar
Referitor la raportul pe justiţie publicat de Comisia Europeană vineri, ministrul de externe a declarat că acesta este în mare măsură pozitiv şi că sintetizează evoluţiile din domeniul judiciar.
"Este un raport obiectiv, care reflectă etapa în care a ajuns reforma din justiţie, codurile de procedură, legea micii reforme, activitatea foarte intensă a DNA, de legea ANI, de reinstalarea în CSM a membrilor legal aleşi. Comisia vede, observă şi atestă faptul că reforma din justiţie continuă", a declarat Teodor Baconschi.
România a răspuns constructiv recomandărilor făcute de Comisia Europeană, se menţionează în raportul tehnic intermediar privind progresele înregistrate de ţara noastră în mecanismul de verificare şi cooperare în domeniul justiţiei.
Raportul semnalează înregistrarea unor progrese în domeniul reformei judiciare, însă remarcă în acelaşi timp absenţa unei abordări unitare în prevenirea şi combaterea corupţiei.
Până la următorul raport, din luna iulie, se recomandă României consolidarea politicii generale anticorupţie, reforma sistemului disciplinar pentru magistraţi şi măsuri pentru creşterea ritmului de judecare în procesele de corupţie la nivel înalt.