România, "singura ţară UE ce nu a publicat lista de compensate"
Asociaţiile de pacienţi se declară îngrijorate de faptul că noua listă de medicamente compensate nu a devenit publică pe 15 decembrie, cum promisese ministerul sănătăţii.
Articol de Marilena Frâncu, 17 Decembrie 2013, 19:00
Asociaţiile de pacienţi se declară din ce în ce mai îngrijorate de faptul că ministerul sănătăţii nu îşi respectă promisiunile.
Este vorba, în primul rând, despre noua listă de medicamente compensate pe care ministerul sănătăţii a promis că o publică pe 15 decembrie.
Pacienţii aşteaptă de cinci ani ca lista să fie reactualizată cu medicamente de ultimă generaţie, inovative, mult mai eficiente pentru tratarea bolilor grave, precum cancerul sau diabetul.
În opinia preşedintelui alianţei pacienţilor cronici din România, Cezar Irimia, această întârziere a reactualizării listelor de medicamente înseamnă încălcarea drepturilor pacienţilor români şi limitarea accesului la terapii noi.
"În acest timp, au murit copii şi adulţi cu şanse reale de supravieţuire. Ei au decedat pentru că nu au avut acces la aceste noi terapii. Deci, suntem singura ţară din UE care nu şi-a reactulizat listele, pe când Bulgaria, vecina cu care suntem deseori comparaţi, din 2012 şi-a reactualizat listele de patru ori. Aici vorbim de responsabilitatea decidenţilor vizavi de cetăţenii acestei ţări",spune Cezar Irimia.
Tratamentul în străinătate "nu e o soluţie"
Directiva europeană privind asistenţa medicală transfrontalieră nu este o soluţie agreată privind realizarea tratamentului în străinătate.
"Oamenii nu au bani să se trateze în străinătate, ca după aceea să deconteze la nivelul din România, majoritatea pacienţilor, iar cei care îşi fac tratamentul contra cost şi au ajuns să-şi vândă casele să trăiască, poate duce la 10.000-12.000 de euro pe lună" a mai declarat Cezar Irimia.
Conform unui studiu realizat de Institutul de prognoză al Academiei Române, pe termen lung actualizarea listelor ar genera un impact economic pozitiv de aproape 0,5% din PIB, datorită recâştigării sau măririi capacităţii de muncă a persoanelor tratate.
Şi Coaliţia organizaţiilor pacienţilor cu afecţiuni cronice din România spune că ministerul sănătăţii nu îşi respectă promisiunile.
Pe lista de medicamente compensate, nepublicată la termen, Organizaţia Pacienţilor mai invocă incertitudinea continuării programelor de sănătate şi nefinalizarea unor prevederi din pachetul de bază pentru sistemul de asigurări de sănătate.