România și Ucraina ridică relațiile bilaterale la nivel de parteneriat strategic
Armata ucraineană ar urma să primească sisteme antiaeriene și de artilerie, a spus președintele Zelenski la conferința de presă comună după convorbirile de la Cotroceni.
Articol de Oana Bâlă, 11 Octombrie 2023, 07:53
România și Ucraina ridică relațiile bilaterale la nivel de parteneriat strategic, cel mai mare grad de colaborare între două state.
O declarație comună a fost semnată la Palatul Cotroceni de președinții Klaus Iohannis și Volodimir Zelenski, aflat ieri în prima vizită la București de la începutul războiului.
Liderul de la Kiev a primit asigurări că România va continua să sprijine Ucraina, inclusiv militar, iar un nou coridor pentru transportul cerealelor va fi deschis prin Republica Moldova, pe calea ferată.
Armata ucraineană ar urma să primească sisteme antiaeriene și de artilerie, a spus președintele Zelenski la conferința de presă comună după convorbirile de la Cotroceni.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a mulțumit României pentru ajutorul militar și umanitar acordat țării sale într-o perioadă extrem de dificilă.
Liderul de la Kiev așteaptă și în continuare sprijin din partea țării noastre și consideră că ar fi un lucru extraordinar dacă România ar veni în ajutorul Ucrainei cu sisteme de apărare antiaeriană.
Volodimir Zelenski: Am discutat despre situația de pe front, am discutat despre solicitările noastre militare. Vor fi noutăți foarte bune despre artelierie și despre sisteme anteriene în România. Foarte bine se cunoaște cât de periculos este terorismul rusesc, cât de periculoase sunt rachetele și dronele Shahed, care atacă permanent regiunea Odesa, satele și localitățile din apropierea granițelor României. E un pericol nu numai pentru statul nostru, e un pericol pentru toți. Vă asigur că România și Ucraina sunt niște /.../ de securitate.
Reporter: "România va susține Ucraina atât timp cât va fi nevoie", a declarat la rândul său președintele Klaus Iohannis și a precizat că sprijinul acordat țării vecine are o importanță strategică.
Klaus Iohannis: L-am asigurat pe președintele Zelenski de hotărârea României și a societății românești de a continua sprijinul multidimensional și consistent pentru Ucraina și poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu. Tragerea la răspundere a tuturor celor vinovați de crimele comise și, mai departe, în procesul de refacere și reconstrucția țării.
Reporter: Cei doi președinți au semnat și o declarație politică potrivit căreia relația bilaterală urmează să fie ridicată la nivel de parteneriat strategic.
Realizator: La București, președintele Ucrainei au mai avut întrevederi cu președinții celor două camere ale Parlamentului, cu premierul Marcel Ciolacu și a depus o coroană de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol.
Dar discursul anunțat în plenul Parlamentului nu a mai avut loc.
Ședința comună a fost anulată în urma unei solicitări a staff-ului ucrainean, potrivit precizărilor făcute de conducerea legislativului.
Dar anterior reprezentanți AUR și senatoarea Diana Șoșoacă amenințaseră că vor perturba ședința și vor protesta în plen dacă președintele Ucrainei va vorbi în fața parlamentarilor.
Până la urmă, președintele ucrainean a avut la Parlament doar o discuție cu președinții celor două camere.
"Relațiile strategice cu România vor reprezenta o nouă forță pentru întreaga regiune a Mării Negre", a transmis președintele Zelenski în mesajul adresat națiunii ucrainene după vizita la București, "o vizită foarte bună", după cum a declarat liderul de la Kiev.
"În primul rând, există acorduri bune privind armele. Nu pot dezvălui totul acum, dar obuze, afirmativ, consolidarea apărării aeriene, afirmativ", a spus președintele ucrainean în discursul înregistrat în avionul care l-a dus de la București la Kiev.
El a mai declarat că în următoarele săptămâni va fi pregătită o întâlnire comună a responsabililor guvernamentali ucraineni și români și, dacă vor reuși să pună în aplicare tot ce s-a convenit la București, această parte a Europei va avea o nouă sursă de dezvoltare economică și de securitate, consideră președintele ucrainean. (RS)