România şi Statele Unite vor continua să colaboreze în mai multe domenii
România şi Statele Unite vor continua să colaboreze în mai multe domenii, în special în cel al securităţii ambelor state, al investiţiilor în energie şi al comerţului.
Articol de Cătălina Creţu, 02 Ianuarie 2019, 13:21
România şi Statele Unite vor continua să colaboreze în mai multe domenii, în special în cel al securităţii ambelor state, al investiţiilor în energie şi al comerţului.
Este esenţa dialogului politic bilateral care se desfăşoară de mai bine de 20 de ani sub auspiciile Parteneriatului Strategic româno-american.
La 11 iulie 1997 se lansa, la Bucureşti, Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA, un reper esenţial al politicii externe româneşti, dar şi un instrument prin care America şi-a propus să sprijine eforturile României de reformă politică, economică, militară şi administrativă.
În cei 21 de ani de existenţă, parteneriatul s-a dovedit un succes în domenii precum dezvoltarea comerţului şi investiiilor bilaterale, extinderea programelor de schimb de experienţă în ştiinţă şi educaţie.
Alte repere importante ale parteneriatului au fost stabilirea amplasamentului sistemului de apărare antirachetă de la Deveselu, în prezent operaţional, creşterea cooperării la Baza "Mihail Kogălniceanu", combaterea terorismului, a infracţionalităţii tranfrontaliere şi a încălcării drepturilor omului.
Anul trecut a marcat o consolidare a relaţiilor bilaterale prin dialogul la nivel înalt de al Washington dintre peedinţii României şi SUA. 'Aşteptăm cu interes să începem să colaborăm la următorii 20 de ani ai parteneriatului nostru strategic' - spunea atunci preşedintele Donald Trump.
Donald Trump: Aşa cum ştiţi, românii şi americanii au multe lucruri în comun: dragostea de libertate, mândria culturii lor, tradiţii bogate şi peisaje vaste, încărcate de istorie. Relaţia dintre ţările noastre datează de peste un secol, însă astăzi reafirmăm şi celebrăm în special parteneriatul nostru strategic. Acest parteneriat include multe dimensiuni, printre care se numără relaţiile economice, militare şi culturale, iar astăzi consolidăm şi mai mult acele legături.
La ultima reuniune de dialog bilateral de la Bucureşti, România şi SUA şi-au reafirmat dorinţa de a continua cooperare, ca aliaţi NATO, dar şi în domeniul energiei. Se doreşte sprijinirea investiţiilor, creşterea competitivităţii şi transparenţe, a interconectivităţii în sectorul energiei, al infrastructurii şi în cel digital./amirea/denisse