România şi R. Moldova semnează tratatul de frontieră
Autorităţile de la Bucureşti şi Chişinău vor avea de luni un tratat privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere.
Articol de Carmen Gavrilă, 08 Noiembrie 2010, 13:41
România şi Republica Moldova vor avea un tratat privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere.
Din partea României, va semna ministrul de externe Teodor Baconschi şi din partea Republicii Moldova, premierul Vlad Filat.
Anunţul Ministerului român de externe privind semnarea tratatului a venit după ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat la Bucureşti pentru summitul Dunării, a salutat semnarea documentului.
"Salut foarte mult semnarea tratatului de graniţă între România şi Republica Moldova. Este un excelent exemplu a ceea ce se poate realiza atunci când există un interes reciproc. Ştiu că alte iniţiative de îmbunătăţire a relaţiilor de vecinătate sunt în desfăşurare, mai ales în Balcanii de Vest şi vreau să susţin aceste intenţii.
"Acum, avem posibilitatea de a crea o viziune comună şi este de datoria noastră să ne asigurăm că această viziune se transpune într-un viitor sustenabil, prosper pentru întreaga regiune danubiană” a declarat Jose Manuel Barroso.
Tratatul era aşteptat şi anunţat, dar până acum nu s-a ştiut nimic despre data semnării propriu-zise. Pe 13 octombrie ministrul de Externe, Teodor Baconschi, anunţase că textul documentului este practic finalizat dar nu a avansat şi o dată pentru semnare.
"După 11 luni de negocieri, fie la Chişinău, fie la Bucureşti, textul este aproape finalizat. Credem că este un document care ar completa oportun cadrul juridic bilateral” a spus atunci Teodor Baconschi.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat anterior, la un post de televiziune, că nu exclude posibilitatea încheierii cu puterea pro-europeană de la Chişinău a unui acord de reglementare a traficului la frontiera de stat cu Republica Moldova, "pentru a le lua comuniştilor argumentul că România vrea să acapareze Republica Moldova".
Regim juridic modern al frontierei comune
Tratatul are rolul de a stabili un regim juridic modern al frontierei comune şi de a crea baza necesară pentru cooperarea între autorităţile de frontieră din România şi Republica Moldova.
Tratatul este un document tehnic, el reglementează modalitatea de realizare a marcării pe teren a frontierei, soluţionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontieră, întreţinerea frontierei, constituirea şi funcţionarea unei Comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat şi întreţinerea semnelor de frontieră, precum şi a altor probleme.
Semnarea Tratatului completează seria de evenimente bilaterale majore consemnate în ultimul an, între cele două state: încheierea unui număr de cincisprezece acorduri, inclusiv Acordul de mic trafic la frontieră, deschiderea consulatelor generale ale României de la Bălţi, Cahul şi a consulatul general al Republicii Moldova de la Iaşi, deschiderea Institutului cultural român "Mihai Eminescu” din Chişinău.