România şi R. Moldova au semnat tratatul de frontieră
Autorităţile de la Bucureşti şi Chişinău au semnat un tratat privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontiere.
Articol de Carmen Gavrilă, 08 Noiembrie 2010, 17:53
Ministrul de externe Teodor Baconschi şi premierul Republicii Moldova Vlad Filat au semnat "Tratatul privind regimul frontierei de stat, colaborarea şi asistenţa mutuală în probleme de frontieră".
Documentul este unul pur tehnic şi reglementează de exemplu întreţinerea frontierei, a semnelor de frontieră sau modul de folosire a drumurilor şi căilor ferate care traversează frontiera.
"Ne dorim ca această frontieră să se estompeze treptat, atunci când toate condiţiile vor fi îndeplinite, şi să devină o frontieră interioară a Uniunii Europene” a declarat ministrul Teodor Baconsch.
Şeful diplomaţiei române a mai spus că acest document tehnic poate să oprească unele acuzaţii nefondate la adresa României.
"Noi socotim că în acest fel descurajăm şi afirmaţiile obsesive ale unor cercuri politice de peste Prut, cu privire la o imaginară agendă iredentistă a României”, a spus ministrul de externe Teodor Baconschi.
Tratatul urmează sa fie ratificat de parlamentele din Republica Moldova si România. La întrebarea dacă tratatul riscă să nu fie ratificat de un parlament cu o altă compoziţie politică decât cea actuală, după alegeri, premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, s-a arătat optimist.
"Viitorul parlament al Republicii Moldova va avea componenţa necesară pentru a asigura o guvernare democratică, a asigura parcursul european al ţării şi pentru a ratifica şi acest document important", a declarat Vlad Filat.
Tratatul era aşteptat şi anunţat, dar până acum nu s-a ştiut nimic despre data semnării propriu-zise. Pe 13 octombrie ministrul de Externe, Teodor Baconschi, anunţase că textul documentului este practic finalizat dar nu a avansat şi o dată pentru semnare.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat anterior, la un post de televiziune, că nu exclude posibilitatea încheierii cu puterea pro-europeană de la Chişinău a unui acord de reglementare a traficului la frontiera de stat cu Republica Moldova, "pentru a le lua comuniştilor argumentul că România vrea să acapareze Republica Moldova".
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a salutat semnarea acordului
Anunţul privind semnarea tratatului a fost făcut iniţial nu de autorităţile române sau de cele moldovene ci de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, aflat la Bucuresti, care a salutat evenimentul.
Ministrul de Externe Teodor Baconschi a declarat că autorităţile române şi cele din republica Moldova au dorit, din curtoazie, să lase ca anunţul sa fie făcut de preşedintele Comisiei Europene.
Tratatul are rolul de a stabili un regim juridic modern al frontierei comune şi de a crea baza necesară pentru cooperarea între autorităţile de frontieră din România şi Republica Moldova.
Tratatul reglementează în principal modalitatea de realizare a marcării pe teren a frontierei, soluţionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontieră, întreţinerea frontierei, modul de folosire a apelor de frontieră, căilor ferate, şoselelor, precum şi a altor instalaţii de comunicaţii care traversează frontiera de stat, modul de cercetare şi de soluţionare a încălcărilor regimului frontierei.
Semnarea Tratatului completează seria de evenimente bilaterale majore consemnate în ultimul an, între cele două state: încheierea unui număr de cincisprezece acorduri, inclusiv Acordul de mic trafic la frontieră, deschiderea Consulatelor Generale ale României de la Bălţi, Cahul şi a Consulatului General al Republicii Moldova de la Iaşi şi deschiderea Institutului Cultural Român "Mihai Eminescu" din Chişinău.