România şi Grecia, factori de stabilitate în regiune
Ministrul elen al apărării, Dimitris Avramopoulos, a fost primit la Bucureşti de omologul său român, Mircea Duşa, dar şi de ministrul de externe, Titus Corlăţean.
Articol de Cătălin Purcaru, 12 Iunie 2014, 00:34
În contextul evoluţiilor de securitate din Ucraina, România şi Grecia vor să acţioneze ca factor de stabilitate în regiune.
Ministrul elen al apărării, Dimitris Avramopoulos, a fost primit la Bucureşti de omologul său român, Mircea Duşa, dar şi de ministrul de externe, Titus Corlăţean.
România, ca stat graniţă al Alianţei Nord-Atlantice şi UE pe flancul estic, iar Grecia, pe cel sudic, reprezintă factori de stabilitate în regiune - a afirmat ministrul apărării Mircea Duşa.
El a precizat că, în contextul situaţiei din Ucraina, dar şi a instabilităţii care există în ţările din nordul Africii, NATO trebuie să stabilească la summitul din toamnă capabilităţile care să asigure stabilitatea şi securitatea în zonă.
"Am discutat despre relaţile bilaterale între cele două state şi vizavi de cooperarea între categoriile de forţe, fie că este vorba de forţele aeriene, de forţele navale, de forţele terestre. Am stabilit împreună cu domnul minstru ca foarte urgent să revedem memorandumul nostru de colaborare în domeniul militar şi să-l extindem şi cu alte obiective, astfel încât cele două state să constituie în această zonă un element important care priveşte securitatea" a spus Mircea Duşa.
Republica Moldova reprezintă un factor de stabilitate în regiune, iar România şi Grecia vor sprijini parcursul european al acestei ţări - a subliniat ministrul român.
Subiectul securităţii maritime, prioritar
La rândul său, ministrul grec al apărării, Dimitris Avramopoulos, a afirmat că la summitul din toamnă, România şi Grecia, vor pune accentul şi pe securitatea din bazinele Mării Negre şi Mării Mediterane.
"Am discutat despre posibilitatea creării unui ax de securitate, începând din nordul şi până în sudul Europei, în vederea creării unei oaze de linişte şi de siguranţă în această zonă. Am decis să promovăm şi să întărim, să consolidăm şi să extindem colaborarea noastră în domeniul militar şi am discutat despre semnarea unor memorandumuri care se vor încununa cu vizita dlui ministru al apărării în Grecia, pregătindu-ne pentru summitul din Ţara Galilor, septembrie următor" a spus Dimitris Avramopoulos.
Subiectul securităţii maritime a fost atins şi la întâlnirea dintre ministrul grec al apărării şi ministrul de externe Titus Corlăţean.
Ministrul român de externe şi-a exprimat aprecierea pentru eforturile preşedinţiei elene de elaborare a strategiei de securitate maritimă a UE şi a subliniat interesul României pentru evidenţierea importanţei strategice Mării Negre.
Totodată, Titus Corlăţean a arătat angajamentul Guvenului României de a spori alocările destinate bugetului Apărării, fapt evidenţiat ieri şi de ministrul apărării Mircea Duşa.
După întâlnirea cu Claude France Arnould, director executiv al Agenţiei Europene de Apărare, Mircea Duşa preciza că bugetul apărării ar urma să atingă 2% din PIB până în 2016.