România şi Germania "au atins un nivel excelent în ultimii zece ani"
Germania nu are nici o obiecţie concretă împotriva intrării României în spaţiul Schengen, a declarat ambasadorul României la Berlin.
01 Octombrie 2017, 14:24
Germania nu are nici o obiecţie concretă împotriva intrării României în spaţiul Schengen, a spus, la Cluj, ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu.
Prezent la o dezbatere care a avut ca temă influenţele economiei germane asupra structurii economiei româneşti, oficialul a precizat că relaţiile dintre România şi Germania au atins un nivel excelent în ultimii zece ani.
Reporter: Cele două ţări au un nivel foarte bun al cooperării politice şi culturale. De asemenea, nivelul relaţiilor economice este foarte ridicat, a spus fostul prim-ministru, Dacian Cioloş.
Dacian Cioloş: Dincolo de companii mari şi de nume grele din economia şi din industria mai specifică europeană şi mondială, sunt multe întreprinderi mici, mijlocii care investesc în România şi întreprinderi mijlocii care nu vin doar cu bani, ci vin şi cu know-how.
Reporter: Relaţiile economice dintre România şi Germania se află într-un punct culminant, a spus şi ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu.
Comerţul bilateral dintre Germania şi Turcia atingea înainte de tentativa de lovitură de stat cifra de 36 de miliarde de euro, iar cel dintre România şi Germania a ajuns la 27 de miliarde de euro. De asemenea, companiile germane au creat 250.000 de locuri de muncă în Regatul Unit al Marii Britanii, în timp ce în România, companiile germane au creat 265.000 de locuri de muncă.
Emil Hurezeanu: Când ai 265.000 de oameni care lucrează pentru firme germane, când cineva la Sebeş sau la Cugir face cutia de viteze cea mai modernă a lui Daimler-Benz care se montează în seria S la Stuttgart şi după aceea pleacă în SUA sau în Japonia, asta înseamnă că intrăm pe lanţul cel mai competitiv tehnologic cu putinţă.
Reporter: Pe de altă parte, directorul executiv al Camerei de Comerţ Româno-Germane, Sebastian Metz, a declarat că a scăzut apetitul oamenilor de afaceri care doreau să investească în România. Motivul este reprezentat de instabilitatea fiscală şi de măsurile contradictorii adoptate de actualul guvern al României.