România și criza din Grecia
Eventualele efecte ale crizei din Grecia asupra României ar trebui să fie extrem de reduse, a declarat la RRA purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.
Articol de Radiojurnal, 29 Iunie 2015, 14:14
Bursele europene şi cele asatice au înregistrat azi scăderi ca urmare a crizei financiare din Grecia.
Comisia Europeană a acceptat restricţiile impuse de guvernul Tsipras pentru protejarea capitalului intern.
Autorităţile de la Bruxelles cred că măsurile sunt îndreptăţite, chiar dacă încalcă normele europene privind circulaţia liberă a capitalului.
Mai mulţi miniştri europeni de finanţe cred că este încă timp pentru negocierea unui program de ajutor, în condiţiile în care Grecia riscă să intre de miercuri în incapacitate de plată.
Varianta ieşirii Greciei din zona euro este în continuare luată în calcul.
Cât de afectată ar fi România într-un astfel de scenariu?
Introducerea controlului de capital şi limitarea extragerilor de numerar la 60 de euro pe zi va fi resimţită rapid, economia Greciei fiind într-o măsură mare o economie dependentă de plăţile cash.
Scăderea activităţii economice şi problemele cu care se confruntă sistemul bancar din Grecia, aflat sub asaltul deponenţilor, ar putea afecta şi alte ţări.
Săptămâna acesta, va fi extrem de complicată pentru Grecia, a declarat la Radio România purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, însă eventualele efecte asupra României ar trebui să fie extrem de reduse.
"Deşi suntem într-o apropiere geografică de Grecia şi /.../ legăturile sistemului financiar, există investiţii greceşti, suntem totuşi într-o situaţie marginală faţă de criza existentă. Nu suntem în zona euro, nu suntem o economie cu pieţe foarte largi. Nu spun că nu ne afectează volatilităţile, evident că ne vor afecta şi pe noi, dar nu suntem în centrul ciclonului sau al vulcanului sau cum vreţi să spuneţi", a declarat Dan Suciu.
Pieţele financiare, monetare, bancare sau cea a titlurilor de stat vor fi afectate de volatilitate în următoarele zile, consideră reprezentantul Băncii Naţionale.
Volatilitatea va însemna creşteri şi scăderi ale preţurilor, volatilitatea manifestându-se în ambele direcţii.
Neîncrederea pieţelor va scădea o dată cu clarificarea situaţiei, foarte probabil după referendumul din Grecia de la sfârşitul acestei săptămâni.