România și Coreea de Sud își extind cooperarea bilaterală
Președintele Klaus Iohannis spune că a încurajat creșterea substanțială a investițiilor sud-coreene în România, cu precădere în domenii strategice precum infrastructura, energia și apărarea.
Articol de Alina Stănuţă, 23 Aprilie 2024, 13:39
România și Coreea de Sud au convenit să își extindă cooperarea bilaterală, pe baza parteneriatului strategic dintre cele două țări.
Domenii precum apărarea, energia nucleară, investițiile și comerțul exterior s-au aflat în centrul convorbirilor dintre președintele Klaus Iohannis și omologul său de la Seul. Corespondenţă de la Seul - Reporter: Alina Stănuță.
"Crizele actuale globale impun eforturi sporite de apărare a ordinii internaționale bazate pe reguli, din partea tuturor celor cu o viziune comună, indiferent de zona geografică în care ne aflăm", spunea președintele Klaus Iohannis după întâlnirea cu omologul sud-corean Yoon Suk Yeol.
"Am încurajat creșterea substanțială a investițiilor sud-coreene în România, cu precădere în domenii strategice precum infrastructura, energia și apărarea", mai declara președintele Klaus Iohannis, care menționa că "România are în atenție și cooperarea în domeniul agriculturii, cu accent pe securitatea alimentară și a apei, sau consolidarea relațiilor bilaterale în domeniul infrastructurii portuare".
Klaus Iohannis: Fapt este că această relație cu Coreea de Sud evoluează foarte bine și cred că avem o șansă reală ca această colaborare în domeniul nuclear să ne ajute efectiv să devenim pionieri pe reactoare modulare mici în regiunea noastră, dar sunt și multe alte zone unde colaborarea poate să creeze locuri de muncă și să aducă tehnologie în România, de exemplu în zona industriei de apărare.
Declarația comună privind consolidarea parteneriatului strategic România-Republica Coreea, adoptată astăzi în prezența celor doi șefi de stat, stabilește direcțiile principale de cooperare pentru următorii 10 ani.
Dialogul politic și de securitate, cooperarea economică și investițiile, precum și cooperare în domeniul culturii, al educației și al contactelor umane reprezintă cei trei piloni esențiali ai colaborării viitoare a celor două țări.