România şi Bulgaria, "vulnerabile la inundaţii"
Regiunile de pe cursul Dunării, în special sudul României şi nordul Bulgariei, sunt vulnerabile la inundaţii, avertizează agenţia ONU pentru reducerea riscului de dezastre.
22 Februarie 2012, 15:24
Autorităţile din mai multe state sunt sfătuite să se pregătească pentru cele mai sumbre scenarii şi chiar pentru pierderi de vieţi omeneşti şi materiale.
Agenţia de specialitate a ONU comunică cu Agenţia Naţională de Meteorologie din România, dar şi cu filiala naţională a Crucii Roşii.
La nivel european, există un sistem de alertă, la care contribuie toţi membri.
În următoarele săptămâni, se va dovedi eficacitatea lui, spune pentru Radio România Actualităţi, Denis McClean, reprezentantul Agenţiei ONU.
"Dunărea începe să se dezgheţe. Este un semn evident că vine primăvara şi, totodată, un avertisment că vor veni inundaţii. Inundaţiile sunt inevitabile" afirmă Denis McClean.
"Ţările care nu au infrastructura publică adaptată şi acestor condiţii grele de iarnă sau inundaţiilor au din start de suferit. În toată lumea, peste 100 de milioane de oameni sunt afectaţi anual de inundaţii. Am văzut asta şi în Europa, mai ales acum zece ani, când peste 20 de ţări au fost lovite. După acest episod, Comisia Europeană a insistuit sistemul european de alertă în caz de inundaţii. Urmează un test pentru sistem. Acum vom vedea cât este de eficient" a mai spus Denis McClean.
Conform Denis McClean, reprezentantul Agenţiei ONU sunt aşteptate inundaţii iminente pe cursul Dunării
"Iminenţa este dată de vreme; depinde cât de repede se încălzeşte. Prognoza pentru România şi Bulgaria vorbeşte chiar şi de 9-10 grade Celsius în perioada următoare. Oamenii trebuie să fie pregătiţi aşadar pentru inundaţii. Când lucrurile nu sunt puse la punct asistăm la tragedii precum cea din Thailanda" a mai spus Denis McClean.
"Orice ţara expusă trebuie să îşi ia măsuri de siguranţă şi să protejeze comunităţile vulnerabile. În România există o platformă naţională pentru evaluarea riscurilor la inundaţii. Fiecare ţară are particularităţile sale, responsabilitatea este în mâinile guvernelor, iar învăţămintele sunt aceleaşi pentru toţi: infrastructura Europei în ansamblu trebuie să se îmbunătăţească pentru a face faţă iernilor grele. Nu vrem să mai avem comunităţi izolate în beznă şi copii care nu merg la şcoală" afirmă Denis McClean.
Agenţia ONU a recomandat României să ia toate măsurile pentru modernizarea infrastructurii, mai spune Denis McClean.
"Noi putem doar să dă recomandări şi să arătăm disponibilitate. Guvernele ştiu acum unde sunt slăbiciunile. Nu trebuie oricum construit acolo unde există risc. Dacă o cale ferată sau un drum dintr-o zonă expusă au fost luate de ape, fie nu mai construieşti acolo, fie construieşti, în aşa fel încât acest lucru să nu se mai întâmple. Sunt lecţii de bază care trebuie învăţate din aceste dezastre" a mai declarat Denis McClean.