România și blocajul acreditării Austriei la NATO. Surse din Alianță invocă un al doilea motiv
Austria nu este membru Nato ci membru al Parteneriatului pentru Pace din cadrul NATO cu mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.
Articol de Bogdan Isopescu, 10 Octombrie 2023, 12:31
România blochează de ceva vreme participarea Austriei la reuniunile NATO iar subiectul a fost abordat de presa de la Viena în urmă cu câteva săptămâni. Conform acesteia, România s-ar opune acreditării celor doi ofițeri austrieci ca o răzbunare pentru blocarea aderării țării noastre la Spațiul Schengen.
Motivația este cu atât mai credibilă cu cât autoritățile de la București au început, într-adevăr, să facă presiuni asupra Vienei pe mai multe fronturi: amenințarea cu proces la Curtea Europeană de Justiție, amenințarea cu solicitarea unor daune financiare, amenințarea blocajului legislativ ce ar putea afecta exploatarea de gaze a companiei austriece OMV la Marea Neagră (Neptun Deep).
Surse oficiale din cadrul Nato declară însă, pentru Radio România, că atitudinea României în cadrul Nato are la bază și o altă motivație: este vorba de nemulțumire față de Viena când vine vorba de sprijinirea Ucrainei. Austria nu este membru Nato ci membru al Parteneriatului pentru Pace din cadrul NATO cu mandat din partea Consiliului de Securitate al ONU.
Dacă ne uităm în urmă în timp, am putea vedea și un al treilea risc când vine vorba de relația Austriei cu Rusia: posibilele scurgeri de informații dinspre Viena către Moscova în condițiile în care: 1- relațiile dintre cele două nu s-au încheiat sau nu s-au răcit la fel de brusc precum au făcut celelalte democrații odată cu izbucnirea războiului din Ucraina și 2- Austria a fost mereu privită ca poarta occidentală de intrare a Rusiei în Europa (economic dar și ca fragilitate la adresa securității informaționale)
La acest capitol, în urmă cu doar 3 luni, Politico făcea bilanțul relațiilor strânse dintre politicienii și companiile austriece cu cele rusești: de la gazul rusesc ce continuă să curgă către Viena până la foștii cancelari sau miniștri austrieci care dețin sau au deținut funcții în companiile sau organizațiile rusești.
Suspiciunile asupra Austriei sunt chiar mai complicate decât cele asupra Ungariei, alt stat european care menține o legătură destul de apropiată cu Moscova în ciuda războiului din Ucraina.
Un alt exemplu este fostul ministru austriac de externe, Karin Kneissl, cea care l-a invitat și a dansat la nunta ei cu Vladimir Putin. Mai mult, ea a anunțat în urmă cu o lună că se va muta la Sankt Petersburg, acolo unde conduce Observatorul geopolitic al Rusiei de la Universitatea din Sankt Petersburg, conform agenției Tass. Una din declarațiile ei este că Austria a trădat Rusia, frazare care, indiferent de context, atrage multe semne de întrebare în legătură cu o parte a politicienilor austrieci. (II)