România se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE
România se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene. Mandatul său va fi de 6 luni şi va începe la 1 ianuarie 2019.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Ianuarie 2018, 11:08
România se pregăteşte pentru preluarea preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.
Mandatul său va fi de 6 luni şi va începe la 1 ianuarie 2019.
Autorităţile de la Bucureşti îşi propun ca ţara noastră să aibă o preşedinţie transparentă, iar în acest scop lansează, joi, o serie de consultări publice, inclusiv pentru stabilirea priorităţilor.
Carmen Gavrilă are detalii: "Forumul de consultare publică, comunicare şi dezbateri pentru pregătirea şi exercitarea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene este o structură consultativă care funcţionează pe lângă Ministerul de Externe, sub coordonarea ministrului delegat pentru afaceri europene.
Principala misiune a forumului este crearea unui cadru formal de derulare a dezbaterilor publice pe tema viitoarei preşedinţii româneşti a Consiliului.
La evenimentul de astăzi vor participa membrii delegaţiilor naţionale la organismele consultative ale Uniunii Europene, ca, de exemplu, Comitetul Economic şi Social-European sau Comitetul European al Regiunilor, reprezentanţi ai organizaţiilor patronale, sindicale, academice, profesionale, dar şi ai societăţii civile organizate sau ai altor insitituţii relevante în domeniul afacerilor europene.
Recent, ministrul afacerilor europene Victor Negrescu a anunţat că documentul cu priorităţile naţionale va fi gata, cel târziu, în luna septembrie.
Acesta va fi redactat ţinând cont şi de documentul care va cuprinde priorităţile trioului de preşedinţii pe care România îl va forma împreună cu Austria şi Croaţia.
Acest document ar putea avea o primă formă în luna iunie sau iulie.
Trioul stabileşte obiective pe termen lung şi pregăteşte o agendă comună, determinând subiectele şi aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu, pe o perioadă de 18 luni.
Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei ţări îşi pregăteşte propriul său program, mai detaliat, pentru cele şase luni de mandat."