România: se înmulţesc contractele de achiziţie pe termen lung a electricităţii negociate direct
În România se înmulţesc contractele de achiziţie pe termen lung a electricităţii negociate direct
Articol de Radiojurnal, 15 Februarie 2024, 01:40
În România se înmulţesc contractele de achiziţie pe termen lung a electricităţii negociate direct, pe fondul răspândirii energiei din surse regenerabile. O problemă o reprezintă garanţiile de origine a energiei care nu pot fi încă tranzacţionate internaţional pe piaţa românească de energie verde. Potrivit reporterului RRA Alexandru Avram, ministerul de resort dă asigurări că problema va fi rezolvată şi că există speranţa ca respectivele garanţii să poată fi tranzacţionate până la sfârşitul acestui an.
Reporter - Alexandru Avram: România a rămas ultima ţară din Uniunea Europeană care nu a reuşit să reglementeze tranzacţionarea garanţiilor de origine pentru exportul de energie regenerabilă, ceea ce limitează piaţa energiei de acest fel din România. Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, spune că mijloacele de tranzacţionare a garanţiilor de origine sunt în curs de reglementare, iar colaborarea ministerului cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este una foarte bună, instituţia fiind în proces de alăturare la mecanismul european. Reprezentantul Ministerului Energiei estimează că până la jumătatea lui 2024, ANRE va deveni partea cadrului de reglementare european, iar până la sfârşitul acestui an garanţiile de origine vor putea fi tranzacţionate la nivel european.
Dan Drăgan: Probabil că va exista în prima fază o perioadă de adaptare şi de pregătire a autorităţii pentru a fi parte la această organizaţie, dar îmi exprim încrederea şi sunt convins că până vom avea capacităţi mari de regenerabile în funcţiune, România va fi parte în acest mecanism./ta1