România "se confruntă cu riscul unor atacuri cibernetice complexe"
Tema editiei de astazi a emisiunii "Probleme la zi" a fost legata de SECURITATEA CIBERNETICA.
Articol de Victor Caraculacu, 18 Martie 2016, 17:49
Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Marius BOSTAN afirma la RRA ca, siguranta informatica dar si demnitatea oamenilor trebuie sa fie in centrul preocuparilor autoritatilor, in conditiile in care statul trebuie sa emita reglementari in acest sens, cu respectarea dreptului la viata privata a cetatenilor.
In editia de astazi a emisiunii Probleme la zi, seful unitatii Cyberint din cadrul SRI, col Florin Cosmoiu, preciza ca din perspectiva capacitatii de protectie a unor infrastructuri cibernetice de interes national inca mai sunt multe de facut pentru protectia datelor. In aceste conditii este necesara, in opinia sa, adaptarea riguroasa a cadrului legislativ existent.
Tema editiei de astazi a emisiunii "Probleme la zi" a fost legata de SECURITATEA CIBERNETICA. S-au aflat in studioul RRA ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Marius Bostan, directorul general CERT-RO, Augustin Jianu si seful Cyberint, din cadrul SRI, Florin Cosmoiu.
La nivel international, conform statisticilor existente, doar 2% din incidentele de securitate cibernetica pot fi atribuite si sanctionate legal, spune la RRA, seful unitatii Cyberint din cadrul SRI, col Florin Cosmoiu, in emisiunea "Probleme la zi". In opinia sa orice detinator de infrastructura cibernetica din Romania, care constata ca aceasta se afla in pericol, poate actiona singur pentru rezolvarea problemei sau poate apela la o institutie privata sau publica pentru ajutor.
Oricind si in orice situatie in care se incearca administrarea riscurilor la care sunt supuse retelele informatice din Romania si orice solutie de protectie s-ar folosi, in functie de numarul de incidente curente, exista si posibilitatea aparitiei unei situatii neprevazute, spune la RRA directorul general CERT-RO, Augustin Jianu in emisiunea "Probleme la zi".
Directorul general CERT-RO, Augustin JIANU, in emisiunea Probleme la zi: "Raspunderea pentru asigurarea protectiei la atacurile cibernetice este in sarcina detinatorilor. Nu vine CERT RO sau Cyberint sa-i asigure aceasta securitate. Ei trebuie sa se protejeze si sa ne anunte despre orice astfel de alerta. Mai ales cei care detin mari baze de date personale".
Directorul Cyberint - centru de securitate cibernetica din cadrul SRI - Florin COSMOIU, in emisiunea Probleme la zi: "Centru a primit anul trecut 698 de milioane de alerte privind incidentele de securitate cibernetica. Marea majoritate a acestora sunt din afara tarii, catre IP-uri din Romania. Prin viitoarea lege privind securitatea cibernetica, cei care sunt vizati de aceste atacuri vor fi obligati sa raporteze alertele, insa raportarea incidentelor va fi anonimizata. Nu se vor transmite date personale, asfel incat va fi respectat dreptul la viata privata".
Seful unitatii Cyberint din cadrul SRI, col Florin Cosmoiu, spune la RRA in emisiunea "Probleme la zi" ca din perspectiva capacitatii de protectie a unor infrastructuri cibernetice de interes national inca mai sunt multe de facut pentru protectia datelor. In aceste conditii este necesara, in opinia sa, adaptarea riguroasa a cadrului legislativ existent.
Ministrul Comunicatiilor si pentru Societatea Informationala, Marius BOSTAN, in emisiunea Probleme la zi: "Siguranta si demnitatea oamenilor trebuie sa fie in centrul preocuparilor noastre. Trebuie sa avem capabilitatea de a le asigura, iar statul trebuie sa fie atent la aceste aspecte si sa emita reglementari in acest sens, cu respectarea dreptului la viata privata a cetatenilor".
Directorul general CERT-RO, Augustin Jianu spune la RRA in emisiunea "Probleme la zi" ca Romania se confrunta si cu riscul unor potentiale atacuri cibernetice complexe, fata de care utilizatorii retelelor informatice din tara noastra nu se pot proteja foarte usor, folosind metodele si programele obisnuite.
AUDIO: Probleme la zi.