România se confruntă cu o "criză a personalului calificat"
Un sondaj printre directorii de firme din România arăta că, deşi aproape 80% dintre ei vor să investească în dezvoltarea forţei de muncă, numai o treime sunt încrezători că vor găsi oamenii de care au nevoie.
Articol de Adrian Cristea, 30 Mai 2012, 15:26
Numărul locurilor de muncă vacante a crescut în primele trei luni ale acestui an faţă de trimestrul anterior cu 3.400, la 25.000, dar, comparativ cu ianuarie-martie 2011, este mai mic cu 2.300.
Cele mai multe posturi libere sunt disponibile în industria prelucrătoare, arată datele publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică.
Recent, un sondaj printre directorii de firme din România arăta că, deşi aproape 80% dintre ei vor să investească în dezvoltarea forţei de muncă, numai o treime sunt încrezători că vor găsi oamenii de care au nevoie.
O altă concluzie era că România se confruntă cu o criză a personalului calificat şi că cei mai mulţi dintre directorii de companii din ţara noastră sunt dezamăgiţi de pregătirea absolvenţilor de studii superioare.
Am întrebat-o pe Madi Rădulescu, specialist în managementul resurselor umane, în ce măsură diplomele mai sunt o necesitate, dar şi ce criterii trebuie să îndeplinească cei care participă la un interviu de angajare.
"Felul în care se obţin diplomele astăzi nu e datoria mea să comentez şi nici nu aş putea să comentez.
"Eu pornesc de la ideea că cine are o diplomă de masterat vine cu un minim de cunoştinţe, pe care eu trebuie să-l exploatez, să-l dezvolt.
"Diploma contează, pentru că facultatea sau masteratul îţi dau un mod de a gândi şi îţi structurează mintea în a funcţiona într-un anumit fel: organizat, în scopul căutării, şi al cercetării, şi al învăţării", a declarat Madi Rădulescu.
Madi Rădulescu a mai declarat că în cadrul unui interviu cel mai mult contează atitudinea celui intervievat şi să fie o persoană "flexibilă, iute, care să lucreze repede şi să fie înfometată de învăţare".