România riscă o amendă de cinci milioane de euro din partea CE
Europenii susţin că Regia pentru Activităţi Nucleare din Mehedinţi a vândut 650.000 de certificate verzi, iar banii primiţi nu i-a cheltuit pentru investiţii de mediu.
Articol de Mihai Bădescu, 22 Aprilie 2013, 18:59
România riscă o amendă de 5 milioane de euro din partea Comisiei Europene şi închiderea Regiei pentru Activităţi Nucleare din Mehedinţi, dacă nu returnează până la 30 aprilie 650.000 de certificate de emisii de bioxid de carbon pe care le-a vândut.
Regia avea de la Comisia Europeană 1.800.000 de astfel de certificate care cuantifică gradul de poluare şi care acum trebuie returnate.
Certificatele respective alocate Termocentralei Halânga au fost vândute pentru 10 milioane de euro, iar acum nu există banii necesari pentru cumpărarea lor.
Certificatele alocate cu titlu gratuit de Comisia Europeană oricărui mare poluator pot fi vândute, dar banii obţinuţi pot fi cheltuiţi doar pentru investiţii de mediu, ceea ce nu s-a întâmplat la Halânga.
Directorul Regiei Autonome pentru Activităţi Nuclere, Marius Preda, spune că banii au fost folosiţi pentru salarii şi plata unor utilităţi.
"Ne-am ajutat de aceste certificate, prin vânzarea lor am făcut rost de bani să acoperim anumite materii prime şi utilităţi pentru funcţionarea în continuare a regiei, de asemenea pentru a asigura salariaţilor salariile", a explicat Marius Preda.
Penalităţi de 100 de euro/certificat
Grav este că certificatele erau vândute în timp ce la RAAN se făceau investiţii care frizau legea penală, aşa cum spune şi ministrul energiei, Constantin Niţă.
"Este inacceptabil să porneşti cu un contract de 172 de milioane de lei fără TVA şi să ajungi la 340 de milioane de lei instalaţia şi, cu toate acestea, nici acum nu este finalizată.
"Ne mai trebuie încă 6 milioane de euro ca să fie gata. Cred că Parchetul trebuie să-şi facă datoria", a spus Constantin Niţă.
Marius Preda spune că penalităţile ajung la 100 de euro/certificat.
"Dacă nu reuşim să punem la loc certificatele pe care le avem deficit, există o penalitate de 100 de euro/certificat.
"Este o valoare foarte mare pe care trebuie să o plătim ca penalitate. Pe lângă această penalitate, trebuie să cumpărăm şi certificatele", a afirmat Marius Preda.
Mai există posibilitatea să fie cumpărate de pe piaţă certificate de emisie ERU mai ieftine şi să fie returnate la data scadentă, altfel România trebuie să pregătească 65 de milioane de euro şi închiderea RAAN cu implicaţii sociale, economice şi de mediu inimaginabile.