”România rămâne în continuare angajată în rezolvarea celor trei probleme a pensiilor speciale”
”România rămâne în continuare angajată în rezolvarea celor trei probleme a pensiilor speciale, cea de aşezare în normalitate, de rezolvare a problemei pensiilor "nesimţite" şi de sustenabilitate.”

Articol de Florin Lepădatu, 22 Decembrie 2022, 08:12
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Primirea de către România a fondurilor din cea de a treia tranşă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă depinde de rezolvarea problemei pensiilor speciale, spune ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Marcel Boloş. În caz contrar, stabilitatea financiară a ţării ar putea fi pusă în pericol, a precizat acesta, la TVR. Marcel Boloş consideră că, în cazul în care problema pensiilor speciale nu va fi rezolvată, o variantă ar fi amânarea cererii de plată.
Marcel Boloş: ”România rămâne în continuare angajată în rezolvarea celor trei probleme a pensiilor speciale, cea de aşezare în normalitate, de rezolvare a problemei pensiilor "nesimţite" şi de sustenabilitate. Eu cred şi sunt convins că pentru România este mult mai bine ca aceste jaloane să fie maturizate din perspectiva relaţiei pe care o avem cu Comisia Europeană, iar la momentul în care înaintăm cererea de plată numărul trei, temele să le avem făcute.”
Ministerul Muncii a finalizat un proiect de lege care stabileşte că nici o pensie de serviciu nu va putea să mai depăşească salariul primit în perioada activă. Vechimea în specialitate necesară creşte la minimum 15 ani, respectiv minimum 25 de ani pentru justiţie, iar baza de calcul se reduce de la 80 la 65% din media veniturilor nete din 12 luni consecutive de activitate, cu excepţia magistraţilor. De asemenea, nu vor mai fi luate în calcul primele, premiile, decontările, restituirile salariale, diurnele sau orice alte drepturi nepermanente. Proiectul de lege urmează să fie avizat de ministerele cu responsabilităţi în domeniu, iar, ulterior, va fi discutat în Guvern şi în Parlament.