România pune embargo pe exportul medicamentelor oncologice
Decizia de suspendare a exportului citostaticelor vine după ce, potrivit ministrului sănătăţii, o farmacie a cumpărat trei medicamente pentru cancer pe care le-a exportat.
Articol de Adriana Turea, 01 Aprilie 2013, 18:50
Exportul paralel de medicamente oncologice va fi suspendat pâna la sfârşitul anului, a anunţat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Pe de alta parte, va fi organizată o activitate de monitorizare zilnică a consumului pe stocurile de medicamente din spitale.
Decizia de suspendare a exportului citostaticelor monitorizate vine după ce, potrivit ministrului sănătăţii, o farmacie din Ploieşti a cumpărat de la Compania Naţională UNIFARM trei medicamente pentru cancer, pe care, ulterior, le-a exportat.
"Astăzi, semnez un ordin de ministru, prin care, până la sfârşitul anului 2013, se vor suspenda activităţile de export paralel petru toate medicamentele oncologice care sunt monitorizate.
"UNIFARM a demarat, imediat după primirea celor 800.000 de euro de la guvern, proceduri de achiziţie în regim de urgenţă pentru achiziţionarea tuturor produselor deficitare, acţiune care este în curs şi care este permanentă", a declarat ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu..
La rândul său, preşedintele Distribuitorilor şi Retailerilor din România, Robert Popescu, spune că dacă produsele monitorizate sunt cele importate pentru nevoi speciale, atunci măsura Ministerului Sănătăţii este îndreptăţită.
Îîn schimb, dacă medicamentele sunt aduse şi vândute în mod normal pe piaţa din România, problema ar fi trebuit rezolvată cu aprobarea Consiliului Concureţei şi a Comisiei Europene.
Robert Popescu susţine că distribuitorii i-au propus ministrului sănătăţii să reglementeze tranzacţiile care sunt la limita legalităţii.
"În sensul în care o farmacie nu are, sub nicio formă, dreptul să revândă produsele cumpărate decât pacienţilor, însă, dacă farmacia respectivă are în spate o structură de tip depozit şi acea structură este constituită nu pentru a deservi farmacia, ci pentru a crea cadrul legal aferent unor operaţiuni de export, atunci poate că ar trebui să ne uităm mai atent la aceste situaţii", spune Robert Popescu.
"Odată ajunse în farmacie, noi nu mai avem cum să avem în niciun fel o posibilitate de a monitoriza dacă acele produse sunt, de fapt, livrate către pacienţii noştri sau se găsesc tot felul de scheme prin care ele să iasă din farmacie şi să ajungă în altă parte", a adăugat Robert Popescu.
Ministrul sănătăţii a atras atenţia că, dacă medicamentele oncologice nu ar fi fost exportate, acestea ar fi asigurat necesarul până în luna august.