România, preşedintele Conferinţei AIEA
România deţine în premieră preşedinţia Conferinţei Internaţionale pentru Energie Atomică, dar care obligă la realizarea unui consens între toate statele participante la conferinţa care are loc la Viena.
Articol de Carmen Gavrilă, 19 Septembrie 2011, 20:04
România a fost aleasă astăzi preşedintele Conferinţei Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, eveniment care are loc la Viena în această săptămână.
E o poziţie pe care Bucureştiul o deţine în premieră, dar care obligă la realizarea unui consens între toate statele participante.
Ambasadorul român pe lângă agenţia atomică a declarat pentru Radio România că lucrările se vor încheia cu o rezoluţie în chestiunea activităţilor nucleare ale Coreei de Nord şi cu un plan de acţiune pentru a preveni accidente nucleare de tipul celui recent din Japonia.
România deţine în premieră preşedinţia Conferinţei Internaţionale pentru Energie Atomică.
Este o poziţie de prestigiu dar şi dificilă pentru că diplomaţii români trebuie să realizeze consensul asupra câtorva subiecte delicate ca prevenirea accidentelor nucleare între reprezentanţii politici ai ţărilor membre, cei ai autorităţilor de reglementare naţionale, dar şi ai industriei nucleare, mai ales că este vorba despre prima reuniune de acest fel de la accidentul de la centrala japoneză Fukushima, după cum a explicat pentru Radio România Cornel Feruţă, ambasadorul român pe lângă Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
"Vom fi chemaţi să conducem procesul de consultări şi negocieri între state membre, grupuri politice sau grupuri regionale. Ne aşteptăm şi în calitate de preşedinte vom facilita acest proces, ca această Conferinţă generală să adopte un plan de acţiune privind siguranţa nucleară pentru a putea complementa efortul politic de la New York din cursul acestei săptămâni, când secretarul general al Naţiunilor Unite a convocat un forum politic dedicat siguranţei nucleare", a declarat Cornel Feruţă.
Calităţile de negociator ale României vor fi testate nu numai în chestiuni tehnice, mai ales că pe agedă sunt vechi dosare politice.
"Stabilirea unei zone libere de arme nucleare şi arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu sau, cum s-a propus şi în acest an de către grupul statelor arabe, o dezbatere privind capacităţile nucleare ale Israelului. Deci două dosare sensibile. Consultările şi discuţiile ulterioare vor determina modul în care Conferinţa Generală se raportează la aceste chestiuni", a declarat Cornel Feruţă.
Evident că nu lipsesc noi analize privind programele nucleare ale Iranului şi Coreei de Nord, a explicat Cornel Feruţă, pentru că este vorba despre dosare în curs de verificare nucleară.
"Chiar de dimineaţă, mai multe delegaţii s-au referit la evoluţiile relative ale dosarului nuclear iranian. Dosarul nuclear nord-coreean va avea parte nu numai de o dezbatere, dar şi de o rezoluţie de aşteptat să fie adoptată spre jumătatea, sfârşitul acestei săptămâni", a mai spus Cornel Feruţă.
În prezent au loc discuţii privind forma oficală a rezoluţiei privind programul nuclear al Coreei de Nord, după care acest conţinut va fi negociat şi adoptat într-o formă finală.