România, pregătită să preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene
"Serviciul de noapte"- invitat ministrul delegat pentru afaceri europene, Victor Negrescu
Articol de Maria Țoghină, 09 Octombrie 2018, 01:48
Ministrul Victor Negrescu: "În primul rând, această preşedinţie a Consiliului UE nu va rezolva toate problemele noastre de zi cu zi. Preşedinţia la Consiliul UE nu face autostrăzi, nu creşte salariile, nu rezolvă problema din spitale...
Realizator: Şi nici nu măreşte pensiile?
Victor Negrescu: Nu. Însă preşedinţia noastră reprezintă o excelentă oportunitate să prezentăm ţara noastră, să arătăm profesionalismul colegilor noştri din sistemul public, să arătăm că România poate fi un generator de consens şi cred că de multe ori ignorăm această capacitate a românilor de a-i asculta pe ceilalţi şi de a veni cu propuneri care pot genera o viziune comună.
Să ştiţi că nu degeaba la nivel european se vorbeşte atât de mult de preşedinţia noastră. Se vorbeşte atât de mult pentru că lumea ştie că atunci când ţara noastră vorbeşte, are tendinţa să fie ascultată de către ţările din est, dar şi de ţările din vest, pentru că am fost tot timpul acolo la nevoie, am fost tot timpul acolo când era vorba de decizii importante.
Şi aş menţiona, de exemplu, partea de apărare. Deci se vorbeşte foarte mult la nivel european de politica de apărare comună, de un fond european de apărare şi iată că România este un exemplu. Contribuie cu 2% din PIB la politica de apărare naţională, fiind unul dintre puţinele state care fac acest lucru. Deci atunci când vorbim, noi şi facem.
Şi sunt multe subiecte de acest fel la care România a contribuit într-un mod substanţial şi unde ne ţinem de promisiuni. Şi cred că nu trebuie să uităm aceste lucruri. Noi, de principiu şi de prea multe ori, ne subapreciem. Avem tendinţa să ne uităm la noi ca fiind ultimii.
Eu vreau să le spun celor care ne ascultă astăzi că România e departe de a fi ultima şi România are un potenţial enorm, nu trebuie să fim nici aroganţi, dar are un potenţial şi o dată cu ieşirea Marii Britanii din UE, ţara noastră va avea o pondere şi mai mare în procesul decizional european.
Vom fi al şaselea stat ca şi pondere în procesul decizional european. Or, trebuie să ne comportăm ca atare, fiind constructivi, fiind pro-europeni, dar fiind, în acelaşi timp, un pic mai concentraţi şi pe lucrurile bune pe care putem să le facem".