"România poate accesa fonduri europene pentru refugiații din Ucraina"
CE recomandă ca România să acceseze fonduri din instrumentul REACT-EU, dar și să propună o nouă linie de finanțare pentru a putea face față fluxului de refugiați ucraineni.
Articol de Radio România Iaşi, 17 Martie 2022, 17:46
Comisia Europeană recomandă ca România să acceseze fonduri din instrumentul REACT-EU, dar și să propună o nouă linie de finanțare pentru a putea face față fluxului de refugiați ucraineni.
Declarația a fost făcută de Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, la cel de-al 8-lea Forum al Coeziunii care are loc în aceste zile la Bruxelles.
Întrebată de colegul nostru, Lucian Bălănuță, despre mecanismele imediate ce pot fi direcționate pentru ca țara noastră să susțină efortul privind refugiații, oficialul european a vorbit despre transferul imediat al unor fonduri europene în acest sens:
Elisa Ferreira: Inițiativa la care lucrez împreună cu comisarul Schmit include posibilitatea de a utiliza fonduri pentru aceste proiecte care cuprind o varietate de investiții, de la cele fizice la formare, sprijin pentru copii, pentru ONG-uri. Acceptăm flexibilitate în proiectele care sunt în strânsă legătură cu cazarea și primirea refugiaților. Fondurile rămase din 2021 și 2022 din instrumentul denumit React-EU pot fi utilizate. Este o componentă a cadrului 2014-2020 valabilă imediat. Este, totodată, posibil de introdus o linie suplimentară în cadrul multianual 2014-2020 pentru ca până în iunie 2022 să putem finanța în proporție de 100% astfel de cheltuieli.
La aceeași conferință de presă a participat și Comisarul European pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, care a remarcat efortul României în privința gestionării fluxului de refugiați ucraineni. Oficialul european a insistat pentru sprijinul serviciilor de ocupare a forței de muncă:
Nicolas Schmit: România este a doua țară după numărul de refugiați primiți. Peste jumătate de milion. Este un efort imens. Condițiile pentru refugiați în baza Directivei privind Protecția Temporară arată că ei sunt tratați ca cetățenii din acea țară. Ei au acces la aceleași servicii pentru ocuparea forței de muncă. Trebuie să vedem cum putem sprijini serviciile publice de ocupare a forței de muncă. Pentru că nu erau pregătiți să primească un număr atât de mare de oameni și mai sunt și probleme de limbă. Va trebui să ne aplecăm asupra acestei probleme.
Cei doi comisari europeni au avut o conferință de presă comună în care au lansat astăzi platforma Kohesio care reunește peste 1.5 milioane de proiecte europene finanțate prin politica de coeziune în cadrul multianual 2014-2020.
Video: Audiovisual Service - European Union.