România pierde "15 milioane de euro zilnic din fonduri UE"
Într-un raport adoptat de Parlamentul European se arată că România pierde zilnic aproape 15 milioane de euro din fondurile europene. Ministrul de externe susţine că accesul la aceste fonduri este foarte complicat.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 08 Aprilie 2011, 20:19
În România, frauda din fonduri europene reprezintă mai bine de jumătate din totalul neregulilor constatate în gestionarea banilor comunitari, se arată într-un raport adoptat săptămâna aceasta de Parlamentul European.
Raportul prezintă şi slaba absorbţie a finanţelor europene, ceea ce face ca România să piardă zilnic aproape 15 milioane de euro din fondurile alocate de Uniunea Europeană.
Agenda actualei sesiuni a fost marcată şi de dezbaterile privind o necesară reformă a pieţei muncii.
În documentul realizat de eurodeputatul PSD, Cătălin Ivan, în fapt o reacţie la raportul anual al Comisiei Europene privind protecţia intereselor financiare şi lupta împotriva fraduei, Parlamentul European critică lipsa de informaţii cu privire la neregulile înregistrate în ultilizarea fondurilor Uniunii Europene în statele membre.
Problemele din vămi, semnalate în rapoartele europene
Documentul deplânge lispa de control în colectarea taxelor vamale şi recuperarea insuficientă a fondurilor folosite în mod incorect.
Eurodeputatul Cătălin Ivan atrage atenţia că în Austria, Spania, Italia, România şi Slovacia, frauda constituie peste jumătate din cuantumul total al neregulilor din fiecare stat membru.
"Numai în România evaziune fiscală în vamă depăşeşte un miliard jumate - două de euro.
"Avem 3% rată de absorbţie a fondurilor europene şi peste 20% din iregularităţile găsite în utlizarea fondurilor în România sunt suspectate de fraudă", a adăugat Cătălin Ivan.
Uniunea Europeană înseamnă patru libertăţi de mişcare: mişcarea bunurilor, mişcarea capitalului, a serviciilor şi a oamenilor.
Un rapoart întocmit de parlamentarul liberal Cristian Buşoi, propune o nouă politică regională cu o piaţă unică digitală şi o alta, pentru energie, şi o mai bună implementare a directivei serviciilor.
Accesarea fondurilor europene, "scandalos de complicată"
Ministrul de externe Teodor Baconshi a declarat, vineri, la Galaţi, că accesul la fondurile europene este în prezent scandalos de complicat.
Teodor Baconshi a spus că a semnat zilele trecute împreună cu ministrul francez al afecerilor europene, Laurent Wauquiez, o scrisoare ce va fi înaintată preşedintelui Comisie Europene, José Manuel Barroso, prin care se cere o simplificare punctuală a procedurilor de accesare a acestor fonduri.
"Accesul la fondurile europene este scandalos de complicat şi orice primar şi orice notabil, edilii de la nivelul comunităţilor locale, trebuie să poată scrie astfel de proiecte mai simplu.
"Ei trebuie să primească creditare în logica aceasta, de cofinanţare, cât mai flexibil, cât mai uşor şi, sigur, ai obligaţia să demonstrezi că banii pe care i-ai primit sunt folosiţi pentru ce ai spus că-i foloseşti şi nu pentru altceva", a mai spus Teodor Baconschi.