România: Peste 9.000 de femei află că au cancer de sân în fiecare an
Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Asociația Imunis au lansat campania "Are nevoie de tine.Vorbește cu ea!"
Articol de Radiojurnal, 01 Octombrie 2020, 20:32
În România peste 9.000 de femei află că au cancer de sân în fiecare an și mai mult de 3.000 mor pentru că boala nu a fost descoperită la timp.
Diagnosticul și tratamentul vin cu un puternic impact emoțional pentru paciente, motiv pentru care Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer și Asociația Imunis au lansat astăzi, la începutul lunii dedicate luptei împotriva cancerului de sân, campania "Are nevoie de tine Vorbește cu ea!"
Campania îşi propune să fie mai aproape de femeile cu cancer mamar și să transmită mesaje de susținere care să le dea încredere și liniște pacientelor și aparținătorilor.
Reprezentantul Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, dr. Gabriela Saulea, precizează că în cadrul campaniei, timp de opt săptămâni, pacientele și apropiații lor vor beneficia de terapii de grup gratuit.
Gabriela Saulea: Ce vrem noi să facem este să o ajutăm pe femeia care primește un astfel de diagnostic să treacă mai uşor peste această experienţă, pentru că noi considerăm că este o experiență peste care se poate trece dacă avem o abordare și o privire optimistă asupra situației. Grupurile de suport, timp de opt săptămâni, vor conduce pe aceste paciente prin toată situaţia nouă cu care ea se confruntă. Aceste lucruri vor începe în curând și fac un apel pentru cei care vor să facă parte, grupurile sunt gratuite, să se înscrie pe site-ul federaţiei şi să intre în grupuri, pentru că sunt multe lucruri interesante și va fi o comunitate în care femeia se va simți susținută.
Reporter: Terapiile de grup vor fi ținute de Cosmina Grigore, supraviețuitoarea cancerului de sân și președinta Asociației Imunis şi de Cornelia Cârlescu, psiholog clinician la Institutul Oncologic București.
Realizator: Palatul Victoria va fi colorat în roz între orele 20:00 și 24:00 pentru a marca Ziua Internațională a Luptei Împotriva Cancerului de Sân.
România are în derulare un program național de screening pentru cancerul de sân finanțat din fonduri europene, iar estimări recente ale Agenției internaționale pentru cercetare în domeniul cancerului arată că în Uniunea Europeană cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer înregistrat în rândul femeilor, cu peste 400.000 de cazuri noi diagnosticate anual.
(RS)