România, pe primul loc într-un clasament ruşinos
România are cea mai ridicată mortalitate infantilă din Europa, cea mai mare rată de abandon al copiilor şi cea mai ridicată rată a sărăciei copiilor, potrivit statisticilor.
Articol de Marilena Frâncu, 09 Decembrie 2014, 13:57
Statistica ultimilor doi ani arată că România are cea mai ridicată mortalitate infantilă din Europa, cea mai mare rată de abandon al copiilor, cea mai ridicată rată a sărăciei şi de înfometare a copiilor din Europa.
A II-a ediţie a conferinţei privind dreptul la sănătate al copiilor a avut loc astăzi, la Bucureşti, unde au fost luate în discuţie propunerile legislative şi măsurile întreprinse de autorităţi până la acest moment.
După prima ediţie a conferinţei nu s-au schimbat prea multe, a susţinut preşedintele Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Ion Luchian, care a recunoscut greşelile făcute în ultimii ani.
"Mă refer la două chestiuni: una, legată de desfiinţarea facultăţilor de pediatrie, a doua, într-un fel sau în altul, toţi am contribuit aproape la distrugerea menţinerii şcolare, pentru că legile pe care noi, Legislativul, le-am creat, împiedică, din păcate, prezenţa medicului în şcoală şi a tot ce înseamnă aceasta pentru copiii noştri", a spus Ion Luchian.
Decanul Facultăţii de Medicină, de la Facultatea "Carol Davila", Doina Pleşca, a susţinut ideea unui rezidenţiat în pediatrie, de minim un an.
"Din punctul meu de vedere, este inacceptabil azi un rezidenţiat de medicină de familie de trei ani, cu patru luni de pediatrie, atâta vreme cât noi trebuie să îngrijim, la nivelul bazei sistemului de sănătate asistenţa populaţiei şi respectiv a copilului. Deci ar trebui un minimum un an alocat pediatriei", a afirmat Doina Pleşca.
Lege pentru garantarea drepturilor copiilor instituţionalizaţi
Centrul de resurse juridice a propus astăzi un proiect de lege pentru garantarea drepturilor tinerilor instituţionalizaţi.
"Ce ne dorim noi mai concret este ca un mecanism naţional de monitorizare independent, care să cuprindă reprezentanţi ai societăţii civile şi reprezentanţi ai persoanelor cu dizabilităţi, să fie implicaţi de o manieră directă în observarea modului în care sunt respectate drepturile persoanelor cu dizabilităţi mintale, instituţionalizate" a spus managerul de proiect, Georgiana Pascu.
Cei prezenţi la eveniment au semnat Pactul interinstituţional pentru sănătatea copiilor şi adolescenţilor din România, document menit să rezolve comunicarea defectuoasă între instituţiile implicate în protecţia drepturilor fundamentale ale copiilor şi tinerilor.