România, pe primul loc în Europa privind cazurile de hepatită C
Aproximativ 600.000 de români sunt infectaţi cu hepatită C. 2.300 de noi cazuri au fost descoperite în prima jumătate a anului.
Articol de Marilena Frâncu, 25 Iulie 2013, 18:17
Numărul cazurilor de hepatită C este tot mai mare în România.
Ţara noastră este în continuare pe primul loc în Europa la numărul de bolnavi: şase sute de mii. Şi în acelaşi timp - pe unul din ultimele în ceea ce priveşte accesul la tratament, potrivit celui mai recent raport al Asociaţiei Europene a Pacienţilor cu Boli de Ficat.
2.300 de noi cazuri au fost descoperite în prima jumătate a anului datorită unei vaste campanii de depistare: "Hepatita C nu doare. Doar ucide".
50 de mii de teste au fost puse la dispoziţia oamenilor, prin intermediul Institutului de boli infecţionase "Matei Balş" şi a Asociaţiei Pacienţilor cu Boli Cronice.
Preşedintele Asociaţiei, Cezar Irimia, atrage atenţia asupra gravităţii bolii.
"Le recomandăm tuturor celor care au primit un rezultat pozitiv în urma testării să se adreseze imediat medicului specialist pentru a preveni consecinţele grave ale bolii.
"Având în vedere că hepatitele virale cronice au un impact deosebit asupra stării de sănătate a populaţiei, în special pe termen mediu şi lung, din cauza consecinţelor pe care le au dacă rămân netratate, ciroza hepatică şi cancerul hepatic", spune Cezar Irimia.
Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu Cercel, a spus că 40% dintre pacienţi nu ştiu de unde au putut căpăta infecţia cu virusul hepatitei C.
Specialiştii estimează că vârful epidemiei de hepatită C va fi atins în România în jurul anului 2020. Noile cazuri de infectare ar urma să apară mai ales din cauza injectării de droguri, a piercingurilor şi a tatuajelor.