România pare să fi intrat în valul 5 al pandemiei
Spăecialiștii recomandă folosirea unor măşti cu grad ridicat de protecţie şi vaccinarea anti-COVID-19.
Articol de Radiojurnal, 04 Ianuarie 2022, 20:21
România pare să fi intrat în valul 5 de infectări cu coronavirus: numărul cazurilor noi creşte consistent de la o zi la alta, iar bilanţul de la prânz - 3.900 diagnosticate în 24 de ore - reprezintă cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii noiembrie.
Specialiştii pun această evoluţie pe seama tulpinii Omicron, aşa cum s-a întâmplat şi în vestul Europei, întrucât noua variantă se transmite de patru ori mai repede decât Delta. Principalele recomandări sunt folosirea unor măşti cu grad ridicat de protecţie şi vaccinarea anti-COVID-19, inclusiv cu doza booster, pentru a asigura eficienţa şi în faţa noii tulpini.
Într-un interviu la RRA, doctorul Gindrovel Dumitra, preşedintele grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie, a temperat estimările optimiste conform cărora apariţia Omicron, care pare să provoace mai puţine cazuri grave, ar putea semnala sfârşitul pandemiei:
Gindrovel Dumitra: În momentul în care ai o circulație a virusului la o valoare foarte ridicată, riscul de apariție a unei alte variante care nu știm cum va fi, mai blândă sau mai puţin blândă, este foarte mare. Deci eu nu aș privi apariția variantei Omicron ca o speranță. Ea reprezintă în continuare o amenințare și depinde de noi foarte mult modul în care vom reduce numărul de decese. Caracteristica acestei variante Omicron este că din păcate persoanele care s-au îmbolnăvit anterior şi care sperau să aibă un anumit nivel de protecție, se îmbolnăvesc cu noua variantă. În acest moment, recomandarea este ca inclusiv cei care au două doze de vaccin și au trecut prin boală să îşi efectueze boosterul, care este cât se poate de important, mai ales în momentul în care vom fi în plin val cinci. Mai avem încă trei milioane de persoane care sunt eligibile în acest moment la a primi doza booster și care trebuie să o facă. În același timp, avem peste jumătate din populația României care trebuie să primească măcar primele două doze.