România ocupă primul loc în Europa la îmbolnăvirile de cancer de col uterin
Rata de supravieţuire la cancer este mică, deşi se ajunge mai repede la radio şi chimioterapie. Pe piaţa medicamentelor sunt puţine noutăţi şi costurile reprezintă o problemă.
Articol de Radiojurnal, 03 Martie 2017, 23:42
Numărul bolnavilor de cancer din România care supravieţuiesc este destul de mic, iar piaţa autohtonă a medicamentelor pentru tratarea acestei afecţiuni dispune de foarte puţine noutăţi, relevă ultimul raport de specialitate realizat la nivel european.
În schimb, s-au făcut progrese în ceea ce priveşte timpul de aşteptare pentru radioterapie sau chimioterapie.
Cele mai frecvente forme de cancer în ţara noastră sunt cancerul bronhopulmonar şi cel de sân, completează consilierul de stat Diana Păun.
Ea atrage atenţia şi că România ocupă primul loc în Europa la numărul de îmbolnăviri de cancer de col uterin şi la cel al deceselor din cauza acestei boli.
Diana Păun: "Progresul înregistrat în medicina onoclogică contribuie la diminuarea ratei de deces prin cancer şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului. Cercetarea este şansa pe care România o are prin potenţialul uman deosebit pe care îl deţine. În domeniul oncologiei beneficiile sunt enorme în rândul pacienţilor şi încep de la reducerea numărului de persoane diagnosticate cu cancer şi creşterea ratei de supravieţuire în rândul celor diagnosticate."
Şeful Centrului de Chirurgie şi Transplant Hepatic din Institutul Clinic Fundeni, Irinel Popescu, observă la rândul său că, în ciuda progreselor făcute în domeniul oncologic, rămâne problema costurilor.
Dacă moleculele sunt acoperite de stat, testele genetice nu sunt şi trebuie plătite de pacienţi, reaminteşte reporterul RRA Adriana Turea.