România "nu va accepta noi condiţii pentru Schengen"
Preşedintele Traian Băsescu a declarat că obligaţia sa este ca "noile condiţii ce se propun a fi impuse în interiorul guvernanţei Schengen să nu devină condiţii care se adaugă la ceea ce România trebuie să îndeplinească".
Articol de Paul Poteraşi, 24 Iunie 2011, 18:59
Consiliul European a recomandat, vineri, României, la finalul summitului de vară de la Bruxelles, să respecte acordul cu FMI şi cu Uniunea Europeană.
Preşedintele Traian Băsescu a susţinut, după lucrările summitului, că din punctul de vedere al recomandărilor Consiliului European, "România este într-o poziţie extrem de favorabilă".
Şeful statului a adăugat, potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Constanţa Comănici, că au fost propuse câteva criterii care vizează domeniul migraţiei, importante în perspectiva aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen.
"Obligaţia mea va fi să mă asigur că noile condiţii ce se propun a fi impuse în interiorul guvernanţei Schengen nu devin condiţii care se adaugă la ceea ce România trebuie să îndeplinească pentru accesul în Spaţiul Schengen.
"Nu vom accepta ca noi condiţii să fie adăugate la ceea ce România trebuie să facă", a precizat Traian Băsescu.
Preşedintele României a mai spus că liderii europeni au discutat şi despre definitivarea unui sistem european comun de azil, care să facă diferenţa între azilul politic şi mişcările generate de probleme economice.
Traian Băsescu a adăugat că şefii de stat şi de guvern din UE au stabilit, printe altele, posibilitatea introducerii unor controale la graniţă în unele state în cazuri excepţionale în condiţiile în care presiunea migraţionistă la frontierele Spaţiului este foarte mare, dar fără a afecta drepturilor cetăţenilor UE.
Niciun ban din fondurile europene alocate României "nu va fi dirijat către Grecia"
Preşedintele a mai spus, potrivit Agerpres, că niciun ban din fondurile structurale europene alocate României nu va fi dirijat către Grecia.
"Niciun cent din fondurile structurale europene acordate României nu va fi dirijat către greci.
"Pentru România a fost o miză foarte mare clarificarea sprijinului UE pentru Grecia, a fost probabil cea mai mare miză al acestui Consiliu din punctul nostru de vedere pentru că în România funcţionează şapte bănci elene de care depind circa 27% de piaţa bancară românească.
"De aceea am susţinut fără rezerve orice sprijin pentru Grecia", a adăugat şeful statului.
Traian Băsescu a subliniat că România priveşte "cu multă speranţă" către decizia Parlamentului elen de a aproba programul de restructurare şi de austeritate.
"Noi suntem un susţinător extrem de consecvent al Greciei din acest punct de vedere", a mai precizat preşedintele.
Consiliul European a aprobat, de asemenea, planul de aderare a Croaţiei la forul comunitar şi a numit un nou preşedinte al Băncii Centrale Europene.
De asemenea, liderii europeni au făcut o serie de recomandări statelor membre legate de politica economică.
Astfel, Grecia va fi sprijinită în continuare de Uniunea Europeană, cu condiţia să aplice reformele cerute de creditorii internaţionali.