România "nu trebuie să se grăbească să adere la Uniunea Bancară Europeană"
Potrivit unui studiu, nu există nici o garanţie că Banca Centrală Europeană va supraveghea mai bine decât BNR sectorul bancar din România.
Articol de Radiojurnal, 24 Martie 2015, 14:11
România nu trebuie să se grăbească să adere la Uniunea Bancară Europeană, înainte de a trece la moneda euro - este concluzia unui studiu privind oportunitatea aderării României la această uniune.
Argumentele împotriva aderării rapide sunt legate de faptul că nu există nici o garanţie că Banca Centrală Europeană va supraveghea mai bine decât BNR sectorul bancar din România.
Mai mult, câtă vreme România nu adoptă euro, în cazul unei crize bancare, Banca Centrală Europeană nu ar putea ajuta cu o linie de creditare directă.
Unul dintre autorii studiului, analistul economic Laurian Lungu: "Dacă ne uităm la factorii economici, decizia ar fi să aşteptăm puţin, să vedem ce se întâmplă, sistemul nostru bancar stă bine, BNR-ul are această capacitate de a răspunde şi este important să avem noi, autohton, oamenii pregătiţi, până la urmă, de a lua deciziile potrivite. Intrarea într-un club nu-ţi rezolvă această problemă.
"Dacă intri este şi mai dificil, pentru că atunci trebuie să operezi sub nişte constrângeri şi, dată fiind situaţia economică particulară, s-ar putea să ai probleme mai mari în a lua unele decizii potrivite.
"Lumea de astăzi este globală, însă totul se întâmplă local", a afirmat Laurian Lungu.
Un alt argument invocat în concluziile studiului vizează eficienţa sistemului promovat de Uniunea Bancară Europeană, care, prin suprareglementare, va avea un impact negativ asupra creditării şi ar putea determina dezvoltarea altor metode de creditare.
Acestea, însă, nu vor fi supravegheate prudenţial de BCE, ceea ce lasă loc posibilităţii apariţiei unor noi crize în sectoarele financiare nevizate de structura Uniunii Bancare, se mai arată în studiu.