România nu a înregistrat niciun progres, în ultimii 10 ani, la capitolul prevenție a cancerului de sân
Țările nordice au cele mai mari rate ale procedurilor de depistare a cancerului de sân, spre deosebire de cele est-europene.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Noiembrie 2023, 16:39
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Țările nordice au cele mai mari rate ale procedurilor de depistare a cancerului de sân, spre deosebire de cele est-europene. România nu are, în acest moment, un program de screening în domeniu, motiv pentru care Eurostat nu deține date pentru țara noastră. Însă, conform unui raport al Comisiei Europene de anul acesta, România nu a înregistrat niciun progres, în ultimii 10 ani, la capitolul prevenție.
Bogdan Isopescu are detalii: ”Recomandările Comisiei Europene pentru programele de screening dedicate depistării cancerului de sân pleacă de la faptul că aceasta este cea mai întâlnită formă de cancer și cauză principală a mortalității printre femei. Grecia deține cele mai multe aparate de screening, în speță șapte mamografe la suta de mii de femei. Urmează Cipru și Belgia. La polul opus se află Germania, Franța și România, cu mai puțin de un aparat la suta de mii de femei. Cele mai intense programe de screening le au Danemarca, Finlanda și Suedia, unde peste 80% dintre femeile între 50 și 69 de ani au făcut cel puțin o mamografie în ultimii 2 ani. La polul opus se află Bulgaria, Cipru și Slovacia - sub 26%. România nu este prezentă în statisticile Eurostat pentru 2021, pentru că fie nu a trimis date, fie pentru că nu are un program de screening. Însă, conform revistei de specialitate Raportul de gardă.ro, în România anului 2019, doar 9% dintre femeile cuprinse între 50 și 69 de ani au declarat că și-au făcut o mamografie în ultimii 2 ani. Mai recent, un raport al Comisiei Europene din februarie anul acesta arată că România nu a făcut niciun progres în domeniu în ultimii 10 ani. Țara noastră s-ar situa sub media europeană de cazuri de cancer la sân, însă are o mortalitate mai mare și în creștere tocmai din cauza lipsei unui program de screening. Mai mult, potrivit unui studiu Deloitte, citat de Forbes, dacă acest program s-ar implementa, atunci numărul de cazuri depistate ar crește cu 50 de procente, iar mortalitatea ar scădea cu 10%.” /RADOR RADIO ROMÂNIA/