România nu a implementat drepturile cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, a decis CEDO
Decizia CEDO conform căreia guvernul a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului survine după ce 21 de cupluri române alcătuite din persoane de acelaşi sex au iniţiat contestaţii către această instanţă. Guvernul român are la dispoziţie trei luni pentru a decide dacă vrea să defere cazul Marii Camere a CEDO.
Articol de Sergiu Şteţ, 23 Mai 2023, 16:46
România nu a implementat drepturile cuplurilor formate din persoane de acelaşi sex, refuzând să recunoască relaţia lor, a decis marţi, 23 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cadrul unei hotărâri ce va îi forţa pe decidenţii politici să extindă măsurile de protecţie pentru comunitatea LGBT.
Reuters comentează că România, stat social-conservator, a dezincriminat homosexualitatea în 2011, cu câteva decenii mai târziu decât alte țări ale Uniunii Europene, însă continuă să interzică parteneriatele civile şi căsătoriile în cazul persoanelor de acelaşi sex.
Decizia CEDO conform căreia guvernul a încălcat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului survine după ce 21 de cupluri române alcătuite din persoane de acelaşi sex au iniţiat contestaţii către această instanţă în perioada 2019-2020.
Cuplurile au argumentat că eşecul României de a-i recunoaşte drept familie a constituit o discriminare la adresa lor în diverse situaţii, inclusiv în decizii privind sănătatea, asigurări medicale comune, drepturi de proprietate şi de muncă de care dispun doar cuplurile căsătorite.
Guvernul român are la dispoziţie trei luni pentru a decide dacă vrea să defere cazul Marii Camere a CEDO.
"Decizia vine cu un mecanism de aplicare (...) Aşa că statul român trebuie să dea socoteală pentru ceea ce face pentru recunoaştere şi să adopte o formă de protecţie legală pentru familiile homosexuale", a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, Iustina Ionescu, avocat pentru drepturile omului, care a susţinut acest caz.
Trei propuneri legislative pentru modificarea parteneriatului civil, pentru a include cuplurile formate din persoane de acelaşi sex - înaintate în perioada 2016 - 2019 - nu au trecut, încă, de aprobarea comisiilor parlamentare, potrivit CEDO, iar alte patru proiecte similare au fost respinse, până în 2020.
Un referendum privind modificarea Constituţiei României, pentru a împiedica persoanele de acelaşi sex să obţină dreptul de a se căsători, nu a avut o prezenţă suficientă la urne, în 2018. Un sondaj comandat de grupul pentru drepturile LGBT ACCEPT, în 2021, a relevat că 71% dintre români consideră că recunoaşterea legală a căsătoriei civile pentru cuplurile formate din persoane de acelaşi sex nu ar avea niciun impact asupra vieţii lor, în timp ce numai 43% s-au pronunţat în favoarea unei astfel de măsuri.