România nu a avut "instituţii care să aplice legea pentru toţi"
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat la bilanţul DNA, că România nu a dus lipsă de legi, ci de instituţii puternice care să le aplice pentru toţi, fără părtinire.
Articol de Mădălina Verman, 24 Februarie 2015, 15:08
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, la bilanţul DNA, că România nu a dus lipsă de legi, ci de instituţii puternice care să le aplice pentru toţi, fără părtinire şi fără imunităţi.
"Trebuie remarcat însă că a existat un trend ascendent în ceea ce priveşte numărul dosarelor de corupţie la nivel înalt soluţionate, dar şi creşterea numărului persoanelor condamnate definitiv. Şi mai important, combaterea corupţiei din cadrul instituţiilor de aplicare a legii a continuat să fie o constantă a activităţii DNA, iar acest lucru trebuie continuat. Respectarea legii este un principiu.
"Din păcate, realitatea ne-a arătat că, dacă o lege nu prevede şi o sancţiune, aplicarea ei poate fi uneori dificilă. România nu a dus lipsă de legi, ci de instituţii puternice care să le aplice pentru toţi, fără părtinire, fără imunităţi", a afirmat Robert Cazanciuc.
Capitolul recuperării prejudiciilor, încă deficitar
Potrivit ministrului, combaterea corupţiei ca fenomen trebuie să se axeze pe conştientizarea rigorilor legii şi pe recuperarea prejudiciilor şi confiscarea produselor infracţiunii.
El a spus că, din păcate, în privinţa recuperării prejudiciilor, România nu se situează încă la fel de bine.
"Neadecvarea mecanismelor de descoperire a banilor produşi prin comiterea unor infracţiuni nu înseamnă doar privarea statului de sume importante, ci, mult mai grav, chiar încurajarea producerii de noi infracţiuni. Recent, Ministerul Justiţiei a promovat un memorandum prin care ne propunem ca până la sfârşitul lui martie să construim cadrul normativ necesar înfiinţării unei agenţii specializate în gestionarea bunurilor sechestrate şi confiscate în procedura penală, specialişti din cadrul ANAF fiind deja detaşaţi la minister pentru a lucra la acest proiect. Agenţia va fi un partener pentru procurori şi instanţe şi estimăm că va creşte în următorii ani rata de recuperare a prejudiciilor cauzate prin infracţiuni", a arătat Robert Cazanciuc.
Ministrul justiţiei a precizat că efortul principal trebuie să se manifeste la nivelul identificării şi confiscării bunurilor, dar că trebuie să existe şi un alt palier, cel al prevenţiei.